Met enige vertraging

7

AAN DE REIZIGER Het streekvervoer in Drenthe is kortgezegd aldus: indien er al iets langskomt is het een collectebus. `Pessimisme kun je leren is het levensmotto van dichter-schrijver Lévi Weemoedt. Met zijn `Kleine Trilogie der Treurigheid (Geduldig lijden, Geen bloemen en Zand erover) brak hij omstreeks 1980 vele harten met een voor poëzie onverwacht hoge verkoop tot gevolg. Daarna verscheen nog af en toe een kleine bundel waarin de dichter rapporteerde over zijn bestaan, voor het laatst in 1999 met Rijk verleden: TERUGBLIK IN EEN GLAS JENEVER k Had een sprookjeshuwelijk, achteraf beschouwd. Maar ik was alleen met de heks getrouwd. In 2007 volgde nog Vanaf de dag dat ik mensen zag, Weemoedts verzamelde gedichten met een `Korte inhoud van het voorafgaande : Verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden, dood en begraven: wát een tijden! Hierna werd het stil rondom de dichter, die zich inmiddels in Assen (`tweemaal as ) gevestigd zou hebben. Maar ziedaar, met enige vertraging, in het droevige najaar van 2014, vijftien jaar na zijn laatste bundel, is er een nieuwe Weemoedt. Goddank, hij heeft zich niet vernieuwd en zijn stem klinkt somberder dan ooit!

Verschenen in
Genre
Poëzie
Aantal pagina’s
128
Laatste editie
21 oktober 2014
Uitgeverij
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
ISBN
9789038899459 , 9789038899626

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het ebook bij Libris voor 9,99
Bestel het ebook bij Blz. voor 9,99
bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersAdvertentie

Hebban recensie

De leukste dichter van Nederland

door Stefan van Mierlo op 01-12-2014

De enige samenhang in de gedichtenbundel Met enige vertraging is ironie. Lévi Weemoedt springt blijmoedig van de hak op de tak met gedichten als:

A Tale of two cities

Amsterdam die grote stad

die is gebouwd op palen

En Vlaardingen, dat klotegat,

berust geheel op falen.

Dit gedicht kan een aanwijzing zijn waarom Lévi Weemoedt, pseudoniem van Isaäck Jacobus van Wijk, Vlaardingen in 1992 verliet om zich...


Lezersrecensies (1)

Zelfs de herhalingen zijn geweldig

door: Eric Herni 18 likes
Onlangs stelde Özcan Akyol een bundel samen met de mooiste en leukste gedichten van Lévi Weemoedt. Beide mochten langskomen bij Matthijs van Nieuwkerk, waar Weemoedt te horen kreeg dat veel mensen dachten dat hij al dood was. Niets bleek minder waar. Persoonlijk wist ik niet eens dat hij was...
ebook

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic