Moed !

7

Lijsten 2 Spots 2

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog besluit Mary North zich diezelfde middag nog als vrijwilliger te melden bij het ministerie van Oorlog.
Tom Shaw, die haar minnaar én werkgever wordt, probeert in eerste instantie de krijgsdienst te ontwijken, tot zijn beste vriend Alistair zich aanmeldt en hij de oorlog niet langer kan ontkennen.
Als Mary en Alistair elkaar ontmoeten, raken de levens van de drie jonge mensen met elkaar verstrengeld. Het is de oorlog die het drietal passie en geweld leert kennen, vriendschap en verraad, dromen en teleurstellingen.
Moed! is een hartverscheurende roman met tegelijk fijnzinnige humor, waardoor de bijna fatale blokkade van Malta en de dodelijke bombardementen op Londen toch kunnen worden verdragen. Tegen de achtergrond van de dramatische wereldgeschiedenis zijn het misschien wel de intieme verliezen, de kleine gevechten en de dagelijkse menselijke overwinningen die onze levens het diepgaandst beïnvloeden.

Chris Cleave (1973) brak in 2008 internationaal door met zijn roman Kleine Bij, het betoverende verhaal over een zestienjarige asielzoekster uit Nigeria, een moeder uit Engeland en het geheim dat hen bindt.
Beide grootvaders van Chris Cleave vochten in de Tweede Wereldoorlog. Hun levensverhalen, en die van zijn grootmoeders, inspireerden Chris Cleave tot het schrijven van zijn nieuwe roman.

Over Kleine Bij:

'Fantastisch boek. Mooi, prachtige dialogen, grappig, maar ook ontroerend met fantastische wendingen.'
Paul de Leeuw

Over Moed!:

'Verslavend, je móet verder lezen. Cleave schrijft met een meeslepende intensiteit, een vastbeslotenheid grote morele kwestie aan te kaarten en een bereidheid risico's te nemen.' The Sunday Times

'Deze voortreffelijke roman, losjes gebaseerd op de verhalen van de grootouders van de auteur, blaast nieuw leven in een vaak meedogenloos scenario. Bijzonder overtuigend wordt getoond hoe oorlog de ziel in sijpelt en die verandert. Prachtig geschreven, geestig, onthutsend en vooral oprecht.' The Daily Mail

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
384
Laatste editie
09 juni 2016
Uitgeverij
Prometheus
ISBN
9789044630848 , 9789044630855


Door lezers

Nog een paar bladzijden ... / Hebban Reading Challenge 2016 wrap up en nu op naar 2017!
19 januari 2017 4 reacties
Nog een paar bladzijden ... / Reading Challenge #81 tot en met #90
31 oktober 2016 1 reactie
  Meer artikelen

Hebban recensie

    Geertje Otten Hebban Recensent

Twintig scholen in de mottenballen

door Geertje Otten op 02-07-2016

De oorlog is net drie kwartier oud als de achttienjarige Mary North zich in september 1939 meldt bij het Ministerie van Oorlog. Op zoek naar opwinding en avontuur, blij dat ze uit het snobistische elitewereldje waarin ze zit kan breken.

Voor de historische roman Moed! werd Chris Cleave geïnspireerd door de levensverhalen van zijn grootouders. Beide grootvaders vochten in de Tweede Wereldoorlog bij...


Lezersrecensies (2)

Een hartverscheurend verhaal

door: Isolde 1 like
Er zijn al ontelbaar veel boeken verschenen over de Tweede Wereldoorlog. Of boeken die zich afspelen tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Het wordt daardoor steeds moeilijker nog iets toe te voegen aan dit palet, laat staan om eruit te laten springen. Maar dat is Chris Cleave met het...

Meer dan waard!

door: Marloes 1 like
“Ik wilde dat de lezer zich zou afvragen of vergeving op nationaal niveau mogelijk is of dat die alleen tussen dappere personen haalbaar is. Maar zoals ik beschreef, besefte ik een nog kleiner gat aan het graven te zijn.” Beide grootvaders van Chris Cleave vochten in de Tweede Wereldoorlog. Hun...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic