Nadere instructies volgen

0

Absurdistische en beklemmende roman over het mislukken van een geniaal bedrog

De verteller in Nadere instructies volgen is een verzekeringsagent die polissen slijt en daarmee gemoedsrust verkoopt. Hij probeert te overleven in de marge van de financiële wereld en bedenkt iets om iedereen te slim af te zijn. Zijn geniale idee wordt in handen van een kennis echter een formule die tot misbruik en bedrog leidt. Een schandaal is het gevolg.
Een helse onderwereld komt in beweging. Wat verbindt de activiteiten van profiteurs, halve criminelen en andere medeburgers met de bezigheden van gelovigen en politici? Alleen de verteller kan die verbanden doorgronden en uitleggen. Met cynische humor en op montere toon constateert hij dat het geschonden vertrouwen en het mislukte bedrog hem tot zondebok hebben gemaakt. In duizelingwekkende vaart trekken de avonturen, herinneringen en observaties aan de lezer voorbij. De verteller kan slechts wachten op nadere instructies.

Strijards weet hoe hij een publiek moet bespelen. Met hier en daar wat informatie, een scheutje onduidelijkheid, gegarneerd met stukjes cynisme voert hij ons mee, laat hij ons één worden met zijn wat tragische hoofdpersoon. We voelen diens wereld uiteenvallen, we bouwen samen met hem aan het reconstrueren van de werkelijkheid en we verschuilen ons samen met hem voor de woedende menigte. Nadere instructies volgen is een geniaal spel van psychologie, financiën en religie. Heel knap gedaan. www.lekkerlezen.nl

Strijards legt zijn verteller korte, laconieke zinnen vol ironie in de mond. Hij toont zich een meester in de korte typering. Dagblad van het Noorden

Over zijn toneelvoorstelling Dankwoord:

Ontroerend, poëtisch, geestig. de Volkskrant

Strijards taal is de ster: prikkelend, geestig en schurend. Daarin blijft hij uniek. Het Parool

Een virtuoze taaltocht door feit en fictie. Hoe spannend en geestig kan dat zijn! Trouw
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
14 januari 2011
Uitgeverij
Nieuw Amsterdam
ISBN
9789046806838 , 9789046809174 , 9789046810255
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic