Oranje toetjes

4

Artikelen 2 Lijsten 2

Van Willem de Zwijger tot Willem-Alexander

Vanaf het eerste menu van koning Willem I tot het meest recente diner waarvan de gerechten bekend zijn, steevast wordt er bij officiële diners een oranje toetje geserveerd. En uiteraard is de sinaasappel een van de voornaamste ingrediënten. Maar ook komen op tafel desserts met abrikozen en mandarijntjes. De kleur oranje vertelt het verhaal van de eetcultuur van onze stadhouders en ons koningshuis vanaf de negentiende eeuw.
Oranje toetjes vertelt over de eetmodes, de kookboeken en -spullen die werden gebruikt, over de ingrediënten - soms afkomstig uit de eigen oranjerie - en over de suikerbakkers, patissiers en hofkoks.

Lizet Kruyff beschrijft in Oranje toetjes deze koninklijke culinaire geschiedenis. Hierin zijn de historisch verantwoorde recepten opgenomen die samen met Cees Holtkamp, de bekendste patissier van Nederland, zo zijn aangepast dat ze nu uitvoerbaar zijn.

Verschenen in
Genre
Culinair
Laatste editie
29 april 2015
Uitgeverij
Uitgeverij Bas Lubberhuizen
ISBN
9789059374089


Artikelen over Oranje toetjes

  Meer artikelen
Advertentie

Hebban recensie

Kennis en kunde met humor gebracht

door Maaike Ebbinge op 31-05-2015

Oranje Toetjes is geschreven door twee professionals. Beide met een geheel eigen discipline. Lizet Kruyff is culinair historicus en Cees Holtkamp is top patissier. Lizet is voor ons diep de archieven ingedoken en heeft veel koninklijks naar boven gehaald. Een rode draad in het onderzoek bleek de kleur oranje. Aan het hof werden door de eeuwen de desserts voor officieel bezoek geserveerd in de...


Lezersrecensies (1)

Een boeiend en lekker stuk geschiedenis

door: Jeanette van Culinette's Kookpunt 1 like
Dit boek doet mij denken aan de geschiedenisleraar waar ik vroeger, samen met de rest van de klas, ademloos naar luisterde als hij weer eens een verhaal vertelde. Dat verhaal kon niet lang genoeg duren en altijd ging er een zucht van spanning door de klas als de bel ging. Dat waren van die zeldzame...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic