Schaliegas, piekolie en onze toekomst

,

0

Met een artikel van Ko van Huissteden over de situatie en het debat in Nederland.
Na de Groningse gasbel lijkt Nederland opnieuw op een gas- en olieschat te zitten. Een kwestie van nieuwe technieken om deze brandstoffen aan te boren. Het opraken van onze energiebronnen lijkt voorlopig opgelost. De belangen zijn groot: een oplevende economie, werkgelegenheid en onafhankelijke energievoorziening. Proefboringen moeten de (aanvaardbare) milieurisico's in kaart brengen, zodat deze veilig kunnen worden afgevinkt. Dit zijn de kaarten die worden uitgespeeld, maar de bevolking verzet zich.
Het debat is in de Verenigde Staten al verder. De aanvankelijke hype legde eenzijdig de nadruk op politieke en economische voordelen. En men begon gewoon te boren. Wat bleek: overschatte voorraden, snelle uitputting, onderschatte milieurisico's en boortorens die niet uit de kosten komen.
Heinberg beschrijft de schaliewinning (fracking), levert de cijfers en de feiten, en presenteert de bottom line: we leven aan het einde van het tijdperk van de goedkope olie. Elke nieuwe vorm van brandstofwinning levert een lager energierendement (EROEI). We zullen onze energiepolitiek fundamenteel moeten aanpassen. De argumenten daarvoor zijn ecologisch én economisch. Bij de strategie van onze regering zullen we allemaal verliezers zijn.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
207
Laatste editie
31 januari 2014
Uitgeverij
Arkel, Jan van
ISBN
9789062245291

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,95
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic