De stoomvlinder

,

2

Spots 1

William Gibson & Bruce Sterling zijn de gezaghebbende auteurs van die stroming binnen de moderne SF die werd betiteld als cyberpunk.

De stoomvlinder is hun eerste, gezamenlijk geschreven toekomstroman die zich afspeelt in het Victoriaanse tijdperk, en dat is slechts een van de vele fascinerende tegenstellingen in deze moderne mythe waarin spanning en visionaire intensiteit de sfeer bepalen.

Londen, 1855
Lord Byron is premier, de oude Britse adel is vervangen door een nieuwe elite van industriëlen en geleerden. Ook in de rest van de wereld zijn enkele historische feiten ingrijpend anders. Zo heeft Karl Marx een commune in New York en zijn de Verenigde Staten niet verenigd. In Engeland worden in de politieke bovenlaag van de nieuwe orde plannen gesmeed om met behulp van een nieuwe vinding, een door stoomkracht aangedreven cybernetische machine, het lot van de wereld te verbeteren.
De vragen voor de lezer zijn - ogenschijnlijk - eenvoudig: welke rol is er weggelegd door de ontdekkingsreiziger en paleontoloog Mallory, welke voor de aristocraat Oliphant, welke voor de totaal geschifte kapitein Swing en welke voor Sybil Gerard, een gevallen vrouw en schoothondje van politici?
En, lest best, welke rol zal zij spelen, lady Ada Byron, dochter van de premier, de geniale Koningin der Machines die, al is ze helaas gokverslaafd, visioenen heeft van elektrische computers?
Dat wordt pas duidelijk als de smog rond hun bizarre wederwaardigheden optrekt en alles met iedereen en iedereen met alles verband lijkt te houden.

Verschenen in
Genre
Sciencefiction & Fantasy
Laatste editie
01 januari 1999
Uitgeverij
Meulenhoff Boekerij
ISBN
9789029041645


Door lezers

Scifi & Fantasy Club / What if?
15 december 2018 9 reacties
  Meer artikelen
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic