Verstrengeld

0

In deze bijtende en indrukwekkende memoir uit 1987, een van de eerste en beste in het genre, kerft Gornick het verhaal van haar jarenlange onafhankelijkheidsstrijd tegen haar moeder uit. Gornick groeide op in The Bronx, in een woonblok vol Joodse arbeidersgezinnen. De mannen zijn grotendeels afwezig door oorlog of werk. Tussen de vrouwen broeit het, maar er is ook veel warmte. Het leven van moeder en dochter Gornick wordt overschaduwd door de depressie die de intelligente, maar laagopgeleide moeder overhoudt aan de dood van haar man. Naast hen komt Nettie wonen, een berekende, maar ook warme en sensuele vrouw, die Vivian hevig fascineert. Deze twee tegengestelde modellen van vrouwelijkheid zullen lang haar zoektocht naar geluk in werk en liefde kleuren.

Het boek springt soepel en evocatief heen en weer tussen Gornicks herinneringen aan haar jeugd en vroege volwassenheid en lange, intense wandelingen door New York met haar moeder, jaren later. Terwijl de twee ruzien en praten, raakt de lezer aan beiden evenzeer gehecht. Aan de dochter vanwege haar scherpe observaties, haar droge blik, haar moed en haar vasthoudendheid in het bevragen van haar moeder, en aan die moeder vanwege haar kracht en haar intuitieve wijsheid, in alles duidelijk de moeder van haar dochter.
In zijn inleiding zegt Jonathan Lethem terecht: ´Vivian Gornicks memoir heft die waanzinnige, briljante, pure kwaliteit die een boek uit zijn context tilt en tot een klassieker maakt´.

Verschenen in
Oorspronkelijke titel
Fierce Attachments
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
Caroline Meijer
Aantal pagina’s
240
Laatste editie
20 september 2016
Uitgeverij
Nijgh & Van Ditmar
ISBN
9789038802169 , 9789038802176

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Libris voor 11,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Blz. voor 11,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersSchrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic