Voedsel en globalisering

0

Tomaten uit Spanje, appels uit Chili, sperziebonen uit Ethiopië, biefstuk uit Argentinië: voedsel komt uit alle windstreken op ons bord. Maar globalisering heeft een prijs. Klimaatveranderingen, bevolkingsgroei, toenemende vraag naar biobrandstoffen en eiwitrijk voedsel, en verstedelijking hebben grote invloed op onze wereldwijde voedselproductie. Is de aarde nog wel in staat de wereldbevolking te blijven voeden? Of zijn de grenzen van voedselvoorziening bijna bereikt? Welke stappen kan de internationale politiek zetten op weg naar een effectief voedselbeleid, dat zorgt voor eerlijke verdeling en verantwoorde productie van voedsel? En wat is de verantwoordelijkheid van de consumenten? Zij hebben bij hun voedselkeuze invloed op de organisatie van de voedselvoorziening. Is fair trade beter dan free trade? Zijn nioproducten beter dan cash crops? Is slow food beter dan fast food?
Voedsel is veel meer dan een bron van energie voor het lichaam. Een gezamenlijke maaltijd heeft culturele, religieuze en sociale betekenissen. Allerlei rituelen rond voedsel ¿ van offers tot haute cuisine ¿ drukken het besef uit dat voedsel aan de basis van ons bestaan staat. In ¿Voedsel en globalisering¿ worden de technische, politieke, economische, ethische en religieuze aspecten van voedsel in een globaliserende wereld belicht.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
145
Laatste editie
30 juni 2008
Uitgeverij
Valkhof Pers
ISBN
9789056252731

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic