We zijn onszelf niet

21

Top25's 2

Als enig kind van drankzuchtige Ierse immigranten droomt Eileen van een beter leven, ver van haar hardvochtige jeugd. Wanneer ze als jonge verpleegster Ed ontmoet, een talentvolle neurobioloog die in niets lijkt op de mannen die ze tot dan toe gekend heeft, verwacht Eileen dat hij haar het kosmopolitische bestaan zal geven waarnaar ze zo verlangt. Eenmaal getrouwd koestert ze grote ambities voor zichzelf en haar gezin, en moedigt ze Ed aan om steeds meer te willen: een belangrijkere baan, prominentere kennissen en een mooier huis in een betere buurt. Haar idealistische man geeft echter helemaal niet om status en geld en werkt categorisch tegen. Terwijl de jaren voorbijglijden wordt duidelijk dat Eds flegmatische houding en onmacht worden veroorzaakt door een neurologische aandoening. Als hij al op jonge leeftijd begint te dementeren, kapseist het gezin. Het leven van Ed wordt verwoest, en dat van Eileen en zoon Connell ernstig ontregeld. In We zijn onszelf niet schetst Thomas het portret van het Iers-Amerikaanse gezin Leary in de tweede helft van de twintigste eeuw, en laat hij zien hoe een ongeneeslijke ziekte hoop en verwachtingen kan ondermijnen. Een meesterlijke roman over het menselijk tekort, over verlangens en kwetsbaarheid, en over verlies en liefde in al hun vormen.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
05 februari 2015
Uitgeverij
De bezige bij Amsterdam | Antwerpen
ISBN
9789023487593 , 9789023488798
Advertentie

Lezersrecensies (1)

Vroeg verval

door: Elbert Grift 1 like
Een buitengewoon indrukwekkende roman over het afglijden van een intelligente wetenschapper tot een hoopje ellende als het gevolg van vervroegde alzheimer, dat zich bij hem al op jonge leeftijd openbaart, en waarbij het leven van zijn vrouw en zijn zoon onbewust onvermijdelijk op zijn kop...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic