Zwerver in de wereld van het denken

0

Zwerver in de wereld van het denken
De verborgen kunst van Arnold Molenaar
De Baarnse kunstenaar Arnold Molenaar (1904-1981) kreeg landelijke bekendheid door zijn dagelijkse cartoons op de voorpagina van het dagblad Trouw. Echter niet voor de schilderijen, illustraties en reclameteksten en -tekeningen die hij maakte: slechts een kleine kring rondom hem was op de hoogte, kende zijn veelzijdigheid en bewonderde zijn werk. Molenaars bescheidenheid. soms onzekerheid en zijn permanente afkeer van publiciteit stonden die bekendheid in de weg. Pas in 2003 kreeg Arnold Molenaar opnieuw aandacht. Naar aanleiding van een viertal portretten van leden van de Groningse schildersgroep De Ploeg - waarvan Molenaar ook zelf kortstondig lid was - schreef kunsthistoricus Mariëtta Jansen voor het Ploeg-jaarboek 2003 het artikel 'Een onbekend Ploeglid belicht. In 2006 - slechts enkele maanden voor haar overlijdenschonk Molenaars dochter Betty Geerars-Molenaar de al in 2003 in bruikleen gegeven werken aan het Groninger Museum.
Met Zwerven in de wereld van het denken: de verborgen kunst van Arnold Molenaar, stelde Wim Huijser een boek samen waarin niet alleen Molenaars schilderijen en grafiek, maar ook zijn reclamewerk. strips (Daantje Driest en Flip Flater), spotprenten en boekomslagen aan de orde komen. Dit bonk - met o.a. teksten van Gerard Brouwer en Mariëtta Jansen - levert een bijdrage om het werk van die charismatische en aimabele reclametekenaar, tekstschrijver en kunstschilder alsnog breder onder de aandacht te brengen, zodat Molenaar postuum de eer gegeven wordt die hem toekomt: een verkennende bloemlezing uit zijn werk.
Verschenen in
Aantal pagina’s
210
Laatste editie
13 juni 2007
Uitgeverij
Uitgeverij Aspekt B.V.
ISBN
9789059115224
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic