Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Deze leuke kinderboeken zijn gerecenseerd door het Leesteam!

De Kinderjury Leesweken zijn in volle gang, waarin kinderen zoveel mogelijk lezen zodat ze straks goed kunnen kiezen welk boek hun favoriet van 2022 wordt in de categorieën 6-9 jaar en 10-12 jaar. Natuurlijk leest ook het enthousiaste Leesteam mee. Deze twaalf kinderen vloggen, bloggen en praten een schooljaar lang over lezen. Zij pakten een aantal boeken van de Kinderjury tiplijsten op.

De Kinderjury tiplijsten zijn hier te vinden. Deze boeken dienen als inspiratie voor alle kinderen van Nederland, die samen de Kinderjury vormen, om lekker te gaan lezen. Tijdens de Stemweek van 11 tot en met 17 april kan er gekozen worden uit álle kinderboeken die in 2021 zijn verschenen. Het boek met de meeste stemmen wint de Kinderjury, het beste boek gekozen door kinderen.

Het Leesteam bestaat uit twaalf leesgierige kinderen, één uit elke provincie. Zij praten een schooljaar lang over lezen en boeken en zorgen ervoor dat hun leeftijdsgenoten net zo enthousiast worden. Ze worden ingezet voor de Kinderjury en de Kinderboekenweek en tippen daarnaast het hele jaar door. Tijdens de Leesweken pakken zij de boeken op die op de Kinderjury tiplijsten staan en delen ze hun mening.

Hadia recenseert De (niet) enge dieren

Auteur en illustrator: Sophie Corrigan
Vertaler: Vitataal tekst en redactie

In dit boek laten ze je zien dat je niet alle roddels moet geloven over dieren. Want ze geven je 38 dieren als voorbeeld. Eerst geven ze je twee bladzijdes over wat wij zeggen, zoals 'Een kat heeft negen levens' en dan zeggen ze op de volgende bladzijde dat een kat geen negen levens heeft, maar super lenig is. Dit boek vind ik persoonlijk een heel educatief boek en leerzaam. De dieren zien er zo veel liever uit. Alleen wat wel een beetje jammer is dat ik (best veel) weetjes kende, maar dat is niet erg of zo, dus daarom geef ik het een negen.

Tip van Hadia (10): Een goed boek haal je bij de bibliotheek, daarnaast krijg ik ook regelmatig boeken cadeau. Als je niet houdt van lezen, moet je informeren wat je vriendjes en vriendinnetjes lezen en daaruit kiezen.

Tem recenseert Amari en de Nachtwachters

Auteur: B.B. Alston
Vertaler: Sandra Hessels

Het boek gaat over Amari die altijd heeft gedacht dat haar vermiste broer Quinten nog leeft. Op een dag vindt ze een koffer waar een uitnodiging in zit om naar het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken te komen voor een test. Daar komt ze achter de waarheid van de vermissing van haar broer. Amari en de Nachtwachters is een fantasierijk en avontuurlijk boek waarin veel magische dingen gebeuren. Er staan weinig illustraties in, alleen bij het begin van een hoofdstuk. In het begin krijgt ze oogdruppels waardoor ze röntgenzicht krijgt en daarna kwam de buurvrouw aan de deur en kwam ze erachter dat ze een heks was. Het boek wordt zo verteld dat je het eigenlijk zelf meemaakt, althans dat heb ik in ieder geval. Het boek is een aanrader voor kinderen die van boeken houden die in een andere wereld afspelen en het is een aanrader voor kinderen die van magische boeken houden.

Tip van Tem (11): Als je niet zo houdt van lezen, begin dan eens met een dun boekje met veel plaatjes. Bouw dit langzaam op naar boeken met meer tekst. Een boek lezen laat je fantaseren over het verhaal.

Sverre recenseert Dwars & Co

Auteur: Rico Hop
Illustrator: Bas Schel

Ik vind dit boek echt geweldig. Het is best een dik boek, meer dan 300 bladzijden, maar dat is helemaal niet erg, want hij is superleuk en er zitten ook wel tekeningen in, waardoor het best snel leest. Ik vind 'm vooral zo leuk omdat hij heeeel grappig is en het over gekke wezentjes gaat, de dwarsliggers. Er zitten heel veel grappige woorden in die de dwarsliggers gebruiken, zoals bijvoorbeeld een talkie walkie, een graaflepel of een paallamp en achteropzak. Achterin het boek staat een woordenlijst met al deze woorden. Je moet dit boek dus lezen als je van grappige boeken houdt, maar ook van spanning en avontuur.

Tip van Sverre (9): Een goed boek is als je in een boek niet meer kan stoppen met lezen. Door een boek te lezen krijg je meer fantasie om een verhaal in te vullen. Daarnaast leer je per jaar wel 10.000 woorden extra als je elke dag een kwartiertje leest.

Lizzy recenseert Het meisje dat kon vliegen

Auteur: Victoria Forester
Vertaler: Ans van der Graaf

Het boek gaat over een meisje dat Piper heet. Piper heeft een geheime kracht; ze kan vliegen. Haar ouders willen geheimhouden dat Piper kan vliegen want het is levensgevaarlijk, vinden zij. Maar ze kunnen Piper niet tegenhouden, ze moet gewoon vliegen. Ze maakt een spannend avontuur mee op haar school, een school voor kinderen met een speciale gave. Het is een boek vol met spanning en avontuur waardoor je maar door wil blijven lezen. Ben je benieuwd hoe dit af gaat lopen voor Piper? Kies dan zelf ook voor dit leuke boek. Alvast veel leesplezier!!!

Tip van Lizzy (11): Ik kijk altijd of ik de afbeelding op de voorkant leuk vind, als dit mij prikkelt, kijk ik naar de achterkant en besluit ik het boek wel of niet mee te nemen.

Azra recenseert Race naar de maan

Auteur: Bill Doyle
Illustrator: Sarah Sax en jij
Vertaler: H.C. Kaspersma

Dit boek is heel leuk voor kinderen die van tekenen houden. Jij probeert te ontsnappen uit het boek door codes te vinden, raadsels op te lossen. Verder is het een grappig boek over de ruimte. Met allemaal leuke weetjes over de maan en hoe je in verschillende situaties om moet gaan om te overleven.

Tip van Azra (10): Als je niet houdt van lezen, ga op zoek naar je interesses en zoek daarna wat een passend boek bij deze interesses is, in de bibliotheek.

Mia recenseert Een gek drankje

Auteur: Rian Visser
Illustrator: Lars Deltrap

Grappig en een beetje zielig. Blitz, een bewoner van planeet bol NUL, is ziek geworden. Zijn vriend Priet vond Flutsie op een andere planeet en probeert te helpen met een drank, maar Blitz wordt zo klein dat hij op de rug van zijn vriend Priet moet vliegen naar planeet Aarde en daar andere dieren helpen. Blitz gaat terug naar een normale maat, maar nou moeten ze terug naar (planeet) bol NUL, hoe kan dit gebeuren?? Dat is aan jou om te ondekken!!!

Tip van Mia (6): Ik vind lezen zo leuk, omdat je het op je eigen tempo kunt doen. Het flitst niet aan je voorbij, maar er zit lekker veel rust in. Je hebt daarnaast ook het gevoel dat je het avontuur in het boek ook beleeft.

Mert recenseert Miljonairskind

Auteur: Ilona de Lange

Zilver heeft een groot geheim... zijn ouders hebben niet zo lang geleden de loterij gewonnen! Zij zijn nu dus multimiljonair!!!! Zilver en Lennon wonen in een normaal huis, tenminste dat lijkt van buiten zo. Het huis heeft een ondergrondse verdieping met allerlei leuke kamers zoals de kartbaan en de sloopruimte. Echter, gebeuren de laatste tijd vreemde dingen… alles gaat fout! Typerend aan dit boek: spannend, fantasie en humor. Als je dit boek niet hebt gelezen, dan mis je heel veel leesplezier! Gauw lezen dus!

Tip van Mert (9): Je kan het beste zelf naar de bibliotheek gaan om daar te ontdekken welk soort boeken jij leuk vindt. Iedereen kan lezen leuk vinden. Vind een lekker plekje en een leuk boek, wie weet kan je na afloop nog een verfilming kijken om het te vergelijken met het boek.

Anne-Roos recenseert De zomer waarin ik in een caravan woonde

Auteur: Evelien Feltzer

Het boek De zomer waarin ik in een caravan woonde van Evelien Feltzer is een heel mooi en bijzonder boek over verhuizen, familie en vriendschap! Juno verhuist naar Drenthe omdat haar ouders daar een camping hebben gekocht maar dat vindt ze helemaal niet leuk! Ze is van plan alleen maar in de caravan te blijven en niet meer met haar vader te praten. Totdat er ‘s nachts een caravan in brand staat waardoor ze wel naar buiten moet en alles anders wordt. Het verhaal zou ook in het echt gebeurd kunnen zijn en is spannend waardoor je wil blijven lezen. De voorkant van het boek is erg mooi en ook zit er een plattegrond van de camping in waardoor je weet hoe de camping eruit ziet. Hou je van avontuur en realistische verhalen? Lees dan dit boek en kom erachter hoe het afloopt met Juno!

Tip van Anne-Roos (10): Mijn leestip is om eerst een paar bladzijden te lezen, dan zit je er pas goed in. Op een gegeven moment vind je het boek zo leuk dat je het niet meer weg kan leggen!

Hadia recenseert De jongen die iedereen laat lachen

Auteur: Helen Rutter
Vertalers: Joyce Bekkers en Mijke van Leersum

Dit boek gaat over een elfjarige jongen die Billie Pieters heet, maar er zit hem iets dwars. Hij wil cabaretier worden, maar hij stottert heel veel. Op school praat hij zo min mogelijk, zodat hij ook niet veel stottert. Zijn moppen vertelt hij dan ook alleen tegen zijn oma. Persoonlijk vind ik dit een best leuk boek. En het helpt ook als kinderen zich onzeker voelen, want dan weten ze dat ze niet alleen zijn. Leuk is ook dat de moppen aan het begin van elk hoofdstuk steeds een link hebben met de inhoud van dat hoofdstuk. Leuk weetje: schrijfster Helen Rutter is zelf met een cabaretier getrouwd en heeft zelf ook wat stand up comedy-ervaring.

Tip van Hadia (10): Een goed boek haal je bij de bibliotheek, daarnaast krijg ik ook regelmatig boeken cadeau. Als je niet houdt van lezen, moet je informeren wat je vriendjes en vriendinnetjes lezen en daaruit kiezen.

Mert recenseert Roljoch

Auteur: Maarten Kuipers
Illustrator: Emanuel Wiemans

De vader van Mats werkt bij een autofabriek waar auto’s worden gemaakt met robotarmen. Terwijl zijn vader bezig was met het ontwerpen van nieuwe auto’s, werd hij door oom Windolf beschuldigd van diefstal. Daardoor belandde de vader van Mats in de gevangenis en moest Mats met zijn moeder bij oom Windolf intrekken. De auto die de vader van Mats aan het ontwerpen was, bevindt zich in de garage van oom Windolf. Omdat de vader van Mats jarig is, wil Mats hem in de gevangenis bezoeken. Echter heeft oom Windolf daar geen tijd voor. Dus pakt Mats midden in de nacht de auto van oom Windolf en probeert hij naar de gevangenis te rijden. Onderweg komen veel problemen hem tegemoet. Benieuwd of hij de gevangenis bereikt? Lees dan dit spannende boek!

Tip van Mert (9): Je kan het beste zelf naar de bibliotheek gaan om daar te ontdekken welk soort boeken jij leuk vindt. Iedereen kan lezen leuk vinden. Vind een lekker plekje en een leuk boek, wie weet kan je na afloop nog een verfilming kijken om het te vergelijken met het boek.

Afbeeldingen Leesteam: via CPNB

Reacties op: Deze leuke kinderboeken zijn gerecenseerd door het Leesteam!

B.B. Alston

B.B. Alston

B.B. Alston woont in South Carolina in de Verenigde Staten. Zijn debuut Amari en...