Hebban Newsroom

09
mei 2022
om 18:22

De VN-Thriller van het Jaar is 'Harlem Shuffle' van Colson Whitehead

3 reacties

Van de honderden nieuwe thrillers in deze gids kregen er zeven vijf sterren. Daaruit koos de jury de VN-Thriller van het Jaar. Op maandag 9 mei werd bekendgemaakt dat Harlem Shuffle van Colson Whitehead de winnaar is, vertaald door Harm Damsma.

Zeven nominaties kreeg de jury dit jaar voorgelegd. Die kregen in een eerdere ronde vijf sterren toebedeeld van een van de zeventien doorgewinterde recensenten die voor de VN Detective- en Thrillergids 356 spannende boeken beoordeelden.

Bij het selecteren van de te recenseren uitgaven hanteert de redactie een brede definitie van het spannende boek. Omdat verrassing en vernieuwing vaak voorkomen in de randgebieden van het genre, worden ook romans in ogenschouw genomen die evidente thrillerelementen bevatten.

Bekijk de shortlist

De winnaar

'Hoewel de vertelling traag is voor een thriller, is de spanningsopbouw uitermate meeslepend,' laat de jury van de VN-Thriller van het Jaar weten over de winnaar, Harlem Shuffle van Colson Whitehead.

'Whitehead zet met dit boek een sociaalmaatschappelijke geschiedenis neer waaruit uitputtende research blijkt. In de periferie van zijn kleurrijke personages, die opgeslokt worden door hun persoonlijke strubbelingen, zien we de opkomst van het zwarte bewustzijn. De combinatie van sprankelend schrijfplezier, een spel met vertrouwde gangsterclichés en het realisme waarmee Colson een interessant tijdperk schetst, maakt dat de jury eensgezind koos voor Harlem Shuffle als de VN-Thriller van het Jaar.'

Naast de VN-Thriller van het Jaar wordt ook jaarlijks een VN-Publieksfavoriet gekozen door lezers. In 2022 ontving Nachtwerk van Hetty Kleinloog de meerderheid van de stemmen.

De jury

Die jury bestond dit jaar uit Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts, gidscoördinator Samuel Peperkamp, thrillerfanaten Marijn van der Jagt en Anne Versloot en misdaadschrijver Gauke Andriesse, die onder het pseudoniem Felix Weber even geleden zelf vijf sterren oogstte met zijn thriller Genadeschot.

Eerdere winnaars

2021: Stephen King, Later
2020: Adeline Dieudonné, Het echte leven
2019: D.B. John, Ster van het Noorden
2018: Michael Connelly, De nachtploeg
2017: Graeme Macrae Burnet, Zijn bloedige plan

Naar het volledige artikel

Bron: Persbericht


Reacties op: De VN-Thriller van het Jaar is 'Harlem Shuffle' van Colson Whitehead

Gerelateerd

Over

Colson Whitehead

Colson Whitehead

Colson Whitehead schreef eerder onder andere Sag Harbor, De Colossus van New Yor...

Hetty Kleinloog

Hetty Kleinloog

Hetty Kleinloog (Amsterdam, 24 juni 1958) is scenario – en toneelschrijver, te...


Gesponsorde boeken