dat was/ben ik altijd al!
Een boek dat ik al diverse keren heb gelezen. Gaat in tegen de heersende perceptie dat je er nog láng niet bent, want er is zoveel nog te verbeteren aan jezelf. Die nooit aflatende eisenlijst als je niet oplet.
Dat begint al in het onderwijs, vijf jaar oud zijn de kleintjes en dan worden ze al getoetst, beoordeeld en in hokjes geplaatst, zeg ik als docent. Deze toetsdrift wordt dan geïnternaliseerd en dan lees je in dit boek dat het een bijna eeuwigdurende strijd is op alle niveaus van de mens, innerlijke kwaliteiten en uiterlijkheden en de gevolgen zijn niet gering. Als kind leer je al heel jong op die manier om jezelf altijd te vergelijken met anderen, je z.g. waarde afmeten aan de rest van de groep, buitenwereld. Hoe alles dan competitie wordt, funest. Strijd i.p.v. samen.
Hoe je ook uit dit harnas kan stappen en doordrongen raakt van ieders waardes en kracht, daar gaat dit boek over. Sociale media, burn-out en andere ongezonde uitwassen kunnen zo vermeden worden en/of aan banden gelegd. Kiezen voor je eigen gezondheid i.p.v. meedoen aan de torenhoge verwachtingen van de buitenwereld en het leven als eeuwigdurend examen. Mooi, niet!!! Mentaal gezond blijven en dicht bij jezelf blijven, want perfectie is fictie, zoals wijze mensen zeggen.
De meeste z.g. zelfhulpboeken laat ik links liggen, dit boek is de uitzondering.
Natuurlijk is het behalen van doelen, capaciteiten prima, maar niet omdat je je dat laat voorschrijven door/aanleunen van buiten.