Youp in 2020
Lastig om iets heel concreets te schrijven over een bundel vol columns uit ons eerste coronajaar 2020. Moet je er iets specifiek uit willen pikken om over te schrijven? Lastig als het over een bundel gaat die van hot naar her springt. Is het allemaal corona wat de klok slaat? Nee zeker niet, hoewel de link wel regelmatig gelegd wordt, want dat kan in zo'n jaar ook niet anders, bevat het boekje hoe dan ook weer een heerlijke mix van columns die, net als altijd actueel waren op het moment dat zij het daglicht zagen en elk een eigen insteek hebben. Unieke nieuwsfeitjes en gebeurtenissen op gepaste wijze gefileerd, net als altijd, maar altijd weer anders.
Rebels en scherp als een stiletto maar door de humor, de lach die hij opwekt, nooit (te) kwetsend. Youp haalt wel onbeschaamd en keihard diverse hotemetoten finaal onderuit. Hij deelt rake klappen uit; schopt onder de spreekwoordelijke konten en veegt hier en daar de vloer aan met bekend Nederland. Hij slaat zichzelf ook niet over en ziet ook bij Youp himself de humor en betrekkelijkheid in doen en laten.
Je kunt het hartgrondig oneens zijn met hem, maar ook regelmatig zijn mening delen. Youp is nu eenmaal Youp. De gebundelde columns een jaarlijks vast gegeven.
Anders dan anders heeft Youp de bundel uitgebreid met een nu wel, zeker voor zijn doen, zeer serieus stuk, langer dan de normale columns. "Niet willen sterven" is zijn ontboezeming over de dood. Zijn angst, de problemen met zijn hart, zijn verblijf in het ziekenhuis met corona. Een eerlijk verhaal met hier en daar nog een lachje, maar zeker met de traan die had kunnen ontstaan.
Als altijd is het weer zeer lezenswaardig, lachwekkend en vermakelijk.