Een bijzonder "In memoriam"
Frappant, maar waarschijnlijk niet geheel toevallig (dat zijn overlijden aanstaande was, was alom bekend), dat de Literaire Juweeltjes van februari 2021 aan Jeroen van Merwijk gewijd is. Een ode aan de op 3 maart jongstleden overleden cabaretier, briljant tekstschrijver en kunstenaar. Deze bundel bevat 36 liedteksten uit 2019 waarmee Van Merwijk in het Guinness Book of Records kwam.
De uitdaging? Elke dag een liedtekst schrijven over een actueel onderwerp. En dat is hem glansrijk gelukt via aansprekende thema's. De hier gepubliceerde versjes "Records" en "Door" zijn in dit verband illustratief.
Brexit komt voorbij; het klimaat, milieu en de natuur komen aan de orde; er is sprake van heimwee; een knipoog naar de VAR en sport in het algemeen; het geloof blijft niet onbesproken; een BN'er onder de loep, sommige gektes die hij constateert bij zijn medemens en de wereld om hem heen, maar hij gunt ons zeker ook een ruime blik op zijn eigen (soms fictieve?) ik, zijn leven en zijn ideeën.
Kortom, hij neemt in kleine fragmenten het hele leven op de korrel, geeft dit in sublieme gedichtjes aan ons door en blijkt uitstekend in staat om wat hij wil zeggen beeldend en subtiel onder woorden te brengen.
Zijn wereldbeeld wordt in de gedichten ontvouwd met cabareteske teksten die altijd hout snijden en waarin zijn rebelse inborst en recalcitrante houding tegenover algemeen geldende moraal, maatschappij en omgangsvormen duidelijk wordt. Het is hierdoor en dus logisch dat hij de versjes schreef louter en alleen vanuit zijn eigen perspectief. Zo geeft hij bijvoorbeeld met de gedichtjes "Vergeten" en "Levensverwachting" kort, humorvol en tegelijk ontroerend, maar zeer snedig, zijn eigen leven weer.
Zo zijn er veel pareltjes ontstaan om bij na te denken en waarbij je de dieperliggende gedachten achter zijn fascinerende teksten tot je door moet laten dringen. Een genot om te lezen.