Gepassioneerd verhaal over opgroeiend weeskind in de VS

Aalscholver 27 juli 2024
Ik ben aan dit boek begonnen vanwege een aanbeveling van een kennis van me. Ik heb David Copperfield nooit gelezen en de naam Barbara Kingsolver was mij onbekend.
De inhoud van het boek kwam op mij zeer realistisch over als mogelijke weg die je door pech gedwongen wordt om te doorlopen. Het is ontluisterend om te ervaren dat je, ondanks het geluk om niet in de grote stad op te hoeven groeien, het op het platteland niet veel beter hoeft te gaan.
Als Demon voor het eerst in Knoxville komt begrijpt hij ook niet dat daar zoveel mensen op een hoopje willen leven.
De film "Midnight Cowboy" kwam in mijn herinnering boven, omdat deze film gaat over een jongeman die het platteland verlaat om zijn geluk te beproeven in New York . Vervolgens gaat hij daar ten onder.
De beelden van de aan drugs verslaafde en op straat bevakkerende mensen in de grote steden van de VS zijn bekend. Met name aan het einde van het boek wordt uitgebreid beschreven hoe de weg van pijnstillers naar verslavende drugs kan verlopen.
Persoonlijk ben ik niet bijzonder geïnteresseerd in de cultuur van de VS, maar ik prijs me gelukkig dat de beschreven situatie in Europa veel zeldzamer en in ieder geval minder extreem is.
De belangrijkste boodschap van het boek was voor mij dat je sterk kunt twijfelen aan het begrip rechtvaardigheid.
Het leven is maar net afhankelijk van hoe je in het leven terecht komt en hoe het vervolg voor het grootste deel wordt bepaald door toevallige omstandigheden. Rechtvaardigheid bestaat dus niet.
Ik heb genoten van de schrijfstijl van het boek. Het kwam bij mij (bijna) nergens als ongeloofwaardig of overdreven over. De balans tussen zakelijke omschrijvingen en sfeerbeschrijvingen was wat mij betreft in orde.
Omdat ik in het algemeen niet altijd tevreden ben over het vertaalwerk van Engelstalige boeken, wil ik ook graag benoemen dat de vertaalsters Monique ter Berg en Jetty Huisman uitstekend werk hebben verricht met deze vertaling naar het Nederlands.

Meer recensies van Aalscholver