Een boek die je continu kippenvel geeft!

Adrie Meinsma Adrie Meinsma
29 mrt 2026

Zelf ben ik afgestudeerd als Verzorgende IG en heb ik in het verleden regelmatig met de dood te maken gehad, maar ik heb nog nooit een euthanasie meegemaakt.
In het boek vertellen 18 artsen over hun allereerste euthanasie en dat is zeer ingrijpend. Elk verhaal is weer anders, maar elk verhaal zit vol emotie en is op een zeer respectvolle manier geschreven.

Want hoe ga je om met euthanasie? Het blijft vaak een moeilijk moment, maar artsen ervaren het soms ook als een bijzonder moment. Je maakt je patiënt en zijn/haar omgeving intensief van dichtbij mee in een periode die ontzettend zwaar kan zijn. Ook is het fijn om te lezen dat ze vaak goed opgevangen worden door collega’s als ze terug komen van de euthanasie.

Ook krijgen we een inkijk in hoe het traject in zijn werk gaat. Welke stappen er worden ondernomen en hoe de euthanasie zelf gaat als het moment daar is. Het is bijna onwerkelijk om te lezen.

Stuk voor stuk zijn het respectvolle verhalen. Welke toch echt meer bleef hangen was dit het verhaal over een echtpaar die graag samen euthanasie wilden. Ze hadden al enkele jaren contact met de huisarts voor in de toekomst euthanasie te laten plaatsvinden en zouden het liefst samen gaan. Enkele jaren na hun eerste afspraak is het zover en hun gezondheid verslechterd. Samen euthanasie is dan nog niet mogelijk. De gezondheid van meneer is dan nog niet zo slecht. Later komt deze toestemming wel door toenemende gezondheidsklachten. Hoe bijzonder om 60 jaar samen te zijn geweest en dan ook samen te mogen gaan.

Het hele boek raakt je bladzijde na bladzijde en elk verhaal heeft zijn emotie, maar als ik dan een verhaal lees dat er een KNO-arts er niet mee eens is dat een huisarts (na zeer goed overleg) toch de euthanasie gaat uitvoeren en zegt dat hij/zij de een klacht gaat indienen bij de tuchtcollege. Die raakte mij diep. De wil om er voor je patiënt te zijn en dan op deze manier aangesproken te worden. Bizar.

En laten we eerlijk zijn. Elke euthanasie aanvraag moet grondig bekeken en beoordeeld worden, maar dat gebeurd ook zeker weten in de verhalen die in dit boek staan. Het is niet een beslissing van “over één nacht ijs”.

Mijn eerste euthanasie is een boek voor iedereen. We krijgen allemaal te maken met het laatste stukje leven. En daar hoeft geen taboe op te rusten. Dit mag best meer besproken worden.

Dit boek krijgt van mij 5⭐

Ik raad dit boek zeker aan om te lezen. Niet alleen de verhalen, maar ook alle kennis eromheen worden zo goed en respectvol behandeld.

Ik wil uitgeverij Uitgeverij de Graaff ontzettend bedanken voor het ontvangen van dit recensie-exemplaar.

Meer recensies van Adrie Meinsma