Het voordeel van een slecht geheugen.
Net zoals "de Nieuwe Koloniale Leeslijst" van Rasit Elibol (pseudoniem van Racist Oliebol) is dit een typisch staaltje wat geschreven staat is waar! Laat ons maar uitleggen wat je niet snapt, lieve kijkbuiskindertjes en weet en vertrouw mij maar op mijn blauwe ogen. In het land der blinden is éénoog koning. Want zelfs de oude koloniale literatuur, was vooral geschreven om te benadrukken hoe zielig de emigrant in het buitenland was. En dat hun beestachtige onderdrukking voortkwam uit het beestachtig zijn van de onbeschaafden. Vooral Conrad grossiert hierin maar is eerder regel dan uitzondering. Als iets verbleekt bij de zogenaamde holocaust dan is het wel de wijze waarop de belgen in Congo tekeer zijn gegaan. Maar juist deze mensen herdenken we als dappere zeehelden, avonturiers en navolgenswaardig. Vandaar dat men bij beschaven denkt aan het vernietigen van de oorspronkelijke cultuur en er de eigen cultuur boven op planten. Bijvoorbeeld met luxe resorts op het Palestijnse strand of McDonalds die alles goed maken.
Wat er werkelijk is gebeurd is moeilijk te achterhalen en niet iets waar kinderen op die leeftijd al een beeld van kunnen vormen... simpelweg omdat het meer dan gruwelijk is en een beetje kind zijn Nederlandse ouder nooit meer aan zou kijken. Daarom is het erg belangrijk om op jonge leeftijd al een fraaier narratief in die kinderkoppies te planten. Doorgaans begint dat al met de babyshower in de kleuren rozeblank en arisch blauw... en een melkwitte hoop Nederlandse boter op je hoofd!