Orakel na Hex.
Jaren geleden had ik het boek Hex (originele versie) van Thomas Olde Heuvelt gelezen.
Het verhaal over de heks sprak me zeker aan, maar door het bizarre einde van het boek (een WTF moment)
wist ik niet of ik het boek nu goed of slecht vond.
Ik heb dan ook heel lang boeken van Thomas Olde Heuvelt vermeden.
Tot ik Orakel tegenkwam en Thomas Olde Heuvelt een nieuwe kans wilde geven.
Hij heeft me niet teleurgesteld.
Het boek gaat over Luca Wolf, die samen met Emma Reich een schip vind in een bloembollenveld.
Wanneer mensen het schip in gaan, maar er niet meer uitkomen en zijn verdwenen, begint het verhaal.
Door het verhaal worden verschillende puzzelstukken gelegd, die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben.
Want wat heeft een schip te maken met een booreiland en een mammoetschedel?
Gaandeweg zie je als lezer, samen met de karakters, de puzzelstukken in elkaar vallen.
Door de puzzelstukken, de spannende verhaallijnen en leuke karakters, houdt het verhaal je vast tot het einde.
Het verhaal is spannend en heeft soms gruwelijke verhaallijnen, maar het is geen horror.
Daarnaast weet Thomas Olde Heuvelt ook humor in het verhaal te brengen, zoals de 'onopvallende vluchtauto'.
De terugkeer van meneer Grim is een goede toevoeging aan het verhaal, en maakt een verbinding naar Hex.
Je kan Orakel lezen zonder eerst Hex te hebben gelezen, maar dan mis je de fijne details die in het verhaal zijn verweven.
Bijvoorbeeld het moment waarbij Alexander plots uit het niets verschijnt in de woonkamer van de familie Wolf (een verwijzing naar Hex waarbij
de heks zo maar opeens ergens kon verschijnen).
Voor mij heeft meneer Grim de leuke elementen van Hex weer teruggebracht.
Orakel is over het algemeen een heerlijk verhaal geworden waarbij langzaam alle puzzelstukjes op hun plaats vallen.
Ook al zitten er rare en gruwelijke onderwerpen in het verhaal, het wordt niet zo bizar als het einde van Hex (wat ik alleen maar fijn vond).
Thomas Olde Heuvelt heeft een zeer spannend verhaal afgeleverd.
Daarnaast ben ik Hex meer gaan waarderen, en hoop ik dat we nog meer van meneer Grim mogen vernemen in de toekomst.