Dit 'feestje' zet je op het verkeerde been.

Angela Kok 11 mei 2025
Het werk van de zeer productieve Maren Stoffels kun je in twee categorieën verdelen: human interest boeken, zoals 'Ik moet dit doen' over dwangstoornissen en '500 appjes die je niet wil lezen' over cyberpesten en nagelbijtende, spannende boeken, zoals 'Escape room' en 'No exit'. De jeugdthriller 'After Party' behoort tot de laatste categorie.

In het boek lezen we het verhaal vanuit de perspectieven van Lucy en Eslin. Dit wisselende-karakter-principe past Maren Stoffels ook toe in het boek 'Nog 27 dagen leven' over vriendschap tijdens ongeneeslijk ziek zijn. Maar daar waar Lissa en Ellen in het boek meer tijd met elkaar doorbrengen, is Eslin uit het leven van Lucy verdwenen. Ze is na het laatste schoolfeest niet meer thuisgekomen en als lezer kom je er snel achter dat ze tegen haar zin wordt vastgehouden en allerlei confronterende opdrachten moet uitvoeren.

Zonder de clue van deze pageturner te verklappen weet Maren Stoffels je op meerdere momenten in het verhaal op het verkeerde been te zetten. En de ontknoping aan het eind van 'After Party' zorgt ervoor dat je dit feestje nog een keer wil lezen om na te gaan, hoe het kan dat je als lezer dit niet hebt zien aankomen. Het enige puntje dat een beetje schuurt, zijn de beweegredenen van de ontvoerder om 'Eslin' gevangen te houden.

Het mooiste compliment voor dit boek is het feit dat mijn niet-al-te-grage-lees-tiener zeer geïntrigeerd was door de duistere cover, de prikkelende verhaalsamenvatting en de prettige ruime tekstopmaak waardoor ze het boek ook erg graag wilde lezen en het nu niet weg kan leggen.

Meer recensies van Angela Kok