Historische toproman
Voor een historische roman mag je me altijd wakker maken. Maar boeken die door auteurs zelf worden uitgegeven, daar had ik niet zo'n goede ervaringen mee. Maar ja, er is dat spreekwoord... iets met een regel en een uitzondering... Ik wist meteen dat dit boek een topper was. De periode is de vroege veertiende eeuw, waar ook Bart Van Loo het over heeft, maar in een heel andere stijl. De Guldensporenslag en de vele veldslagen, een bloedige strijd tussen Vlaanderen en de Fransen. Wat maakt deze roman zo bijzonder? Goed gerechercheerd, loepzuiver Nederlands, mar dat zijn dingen die we in andere boeken ook terugvinden. Wat maakt dit boek, deze auteur zo bijzonder? De personages. zij worden zo menselijk beschreven dat je met hen meereist, dat je ze ziet evolueren, groeien, Tijdens deze oorlog raken de levens van een Brugse begijn en een novice uit een benedictijner klooster met elkaar verstrengeld. Ze moeten naar de slagvelden van Kortrijk, Vitry, Arke, Pevelenberg, Doornik, Terwaan. Ze moeten zich staande houden in een wereld vol geweld, wat vooral voor de novice heel wereldvreemd overkomt in het begin. Wanneer er dan eindelijk vrede komt, worden ze uitgestuurd voor een laatste maar ultragevaarlijke missie in het Louvre van aartsvijand Filips de Schone. Sterke verhaallijnen, menselijke emoties die ook na 7 eeuwen onveranderd zijn en herkenbaar blijven. Het verhaal kent historische diepgang, goed onderzocht en gecombineerd met gevoel voor fictie, oog voor kastelen en abdijen, religie, pausen die niet vies zijn van intriges...De karakters worden mooi uitgebouwd en het verschil in het levenspad van de protagonisten zorgt voor reële conflicten, maar ook voor emotionele lading. Een rijk, historisch epos over vriendschap, geloof, overleven in oorlogstijd. Het is vooruitstrevend en vol spanning en emotie. Kortom, een topper. Mijn raad aan de mensen van VTM en alle andere zenders: bel uw beste scenarioschrijvers, zet onze beste acteurs in en maak hiervan een sterke historische reeks. Bestseller in the making!