Stevige thriller die je in de ban houdt

In de loop der jaren heb ik honderden thrillers gelezen en de laatste twee jaar was mijn zin in het genre eigenlijk wel een beetje weg. Zeker in de hardere genres met nogal expliciete scènes. Waar het aan ligt weet ik niet (ik word oud?) maar ik laat thrillers steeds meer terzijde liggen. Maar ja, dan is daar een boek van Sterre Carron. De Queen of crime in het Nederlandse taalgebied, een auteur die zowel door Vlamingen als Nederlanders graag gelezen wordt en dat is toch een fenomeen dat eerder recent is en waarvoor ze zeker waardering verdient.
En ook nu doet ze het weer! Ze weet je van bij de eerste bladzijde bij je nekvel te grijpen en ze laat niet meer los. Het nieuwe hoofdpersonage, Erin De Donder is zeer herkenbaar en de andere personages staan ook stevig in hun schoenen. Stefanie leidt een gewoon leven maar daar komt een eind aan als ze de indruk krijgt dat iemand haar stalkt. Haar man denkt dat ze hallucineert en vindt het allemaal maar onzin, en in eerste instantie denk je dat hij wel eens gelijk zou kunnen hebben omdat Stefanie al problemen had op dat vlak. het maakt haar uiteraard tot een dankbaar slachtoffer. Ze vindt kauwgom die ze niet koopt, ze hoort iemand in huis... echt spectaculair is het niet maar het begint sterk op gaslighting te lijken. Toch? En dan worden er in Mechelen verschillende moorden gepleegd. Hoofdinspecteur De Donder en haar team krijgen er kop noch staart aan. De moordenaar laat geen sporen na, en wie een beetje weet over forensisch onderzoek weet dat dat echt niet normaal is. De moordenaar weet wat hij doet. Onderzoekers gaar altijd zoeken naar motief, mogelijkheid, alibi... maar er klopt gewoon helemaal niks. Het verhaal wordt vanuit drie perspectieven verteld: Erin, , Stefanie en een IK-figuur. Hiermee bewijst Sterre opnieuw haar vakmanschap, want dat is een stijlfiguur die alleen de echt goede auteurs beheersen. Alle personages hebben een rugzak, net zoals dat in het echte leven ook is. En ook als je dan uiteindelijk weet wie de moordenaar is, sta je toch weer versteld en denk je ' enfin, waarom heb ik daar nu niet aan gedacht?
Spannend, goed geschreven. niet voor tere zieltjes maar Sterre Carron heeft haar plaats in de eregalerij van Nederlandstalige thrillerauteurs meer dan verdiend. Wat ik van bij het begin voorspelde. Ken je haar nog niet? Naar de boekhandel rennen! Ben je al fan? Dan heb je het natuurlijk al gelezen en indien niet heb je nog een toffe leeservaring te gaan. Weer een puike prestatie, Sterre!!

Meer recensies van anne-marie margrete dewachter franke