Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Ga je mee op reis om intenser en stabieler te leven?

Anne Slofstra 31 oktober 2019

Wilfried van Craen is psychotherapeut en seksuoloog. Hij heeft zich gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie, die hij later combineerde met Mindfulness Based Cognitive Training (MBCT). Craen heeft een eigen praktijk waar hij talloze mensen met diverse problemen van advies heeft voorzien vanuit de invalshoek van de MBCT.  

Wat hem tijdens de sessies in zijn praktijk vaak opviel, was dat mensen in een poging hun problemen op te lossen, deze juist versterkten. Daarnaast is er vaak een kloof tussen iemands verwachtingen en de daadwerkelijke situatie. Dit brengt voor veel mensen een spanning met zich mee waar ze zich geen raad mee weten. Dat vormde voor Craen de aanleiding voor het schrijven:  

‘Dit boek is een reisboek dat inspiratie kan bieden om het volle leven te leiden, ondanks de tegenslagen, de mankementen, de onvervulde verlangens, de gebroken dromen en het gemis. Het is ontstaan uit een kruisbestuiving van drie invalshoeken: een methode, filosofie en ervaring.’  

Craen ziet het lezen van dit boek als een reis en heeft er vanuit dat oogpunt voor gekozen om je door een gids door het verhaal heen te laten begeleiden. Deze gids is Michel de Montaigne, een Franse filosoof die is geboren in 1533. De auteur heeft ervoor gekozen om hem in het middelpunt te zetten vanwege zijn teksten, die volgens Craen herkenbaar en toepasbaar zijn voor iedereen.  

Nadat Montaigne zichzelf in het verhaal heeft voorgesteld, kun je beginnen. De hoofdstukken zullen voor velen voor herkenning zorgen, omdat het gaat over alledaagse situaties en de perceptie van mensen met betrekking tot deze situaties, wat leidt tot een fijn of naar gevoel. Vervolgens word je aan de hand van oefeningen uitgenodigd om anders tegen deze momenten aan te kijken.  

‘Als je een bout los wilt krijgen dan gebruik je een sleutel, maar als de bout niet loskomt dan schakel je over op iets anders. Je blijft niet urenlang met die sleutel aan die bout sleuren.’  

In dit boek komt duidelijk naar voren wat voor invloed je denken heeft op onze gemoedstoestand en geluksgevoel. Tegenwoordig is dit een zeer actueel thema, omdat veel mensen streven naar ‘gelukkig zijn’. Maar hoe word je dat en wat zegt het over jou als dit niet lukt? De herkenning tijdens het verhaal zorgt ervoor dat je openstaat voor verandering. Ook dit is knap verwoord door Craen.  

Het boek is de basis om daadwerkelijk iets te kunnen veranderen. De praktische tips in zorgen ervoor dat je aan de slag gaat. Aan het einde van een hoofdstuk zijn er regelmatig Aan de slag-stukken’ en meditatiemomenten opgenomen. Hierbij word je uitgenodigd om de technieken waarover je zojuist gelezen hebt, aan de hand van een kleine oefening direct toe te passen. Op deze manier kun je direct voelen (niet denken!) wat deze techniek met je doet en of het bij je past.  

Door de oefeningen is het geen boek dat je in één avond uitleest, maar daar is het ook niet voor bedoeld. Zie het als een uitnodiging voor een reis en lees iedere avond een hoofdstuk. Sluit af met de praktische oefeningen en laat het bezinken. Je zult versteld staat waar het je brengt. Neem jij de uitnodiging aan om mee op reis te gaan?  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne Slofstra