Advertentie
    Anneke van Ieperen Hebban Team

Geenhoorn is een eenhoorn, maar dan zonder de hoorn. Hij woont in het bos waar hij een rustig leventje leidt met zijn familie en vrienden. Toch is Geenhoorn niet helemaal gelukkig want hij is de enige eenhoorn in het dorp bij wie er nog steeds geen hoorn is gegroeid. Hierdoor voelt hij zich anders en vraagt hij zich af of hij wel helemaal geaccepteerd wordt. Zou hij de enige eenhoorn zijn op de wereld zonder hoorn? Op een dag besluit hij op zoek te gaan. Onderweg ontmoet hij Neekhoorn en Spronkhaan die besluiten met hem mee te reizen. Gezamenlijk trotseren ze vele gevaren en ontmoeten ze bijzondere wezens. Aan het einde van zijn reis komt Geenhoorn tot de ontdekking dat hij veel meer heeft gevonden dan waarop hij had gehoopt.

Het zoekavontuur van Geenhoorn is bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of zeven, maar eigenlijk is het een superleuk boek voor elke leeftijd om te lezen. De lezer hoeft zich echt geen moment te vervelen met dit avontuur. Naast de vele spannende momenten zit het boek vol met de fantasie van de auteur. Grappige verzinsels en spits gevonden woordspelingen zijn volop aanwezig. Wat te denken van een bos waarin een voorbijganger zich steeds somberder gaat voelen naarmate hij of zij langer tussen de treurwilgen loopt? Of juist intens kan genieten wanneer een bosje viooltjes losbarst in een meerstemmig concert?

Het boek is opgebouwd rond belangrijke thema’s als het zoeken naar de eigen identiteit en vooral de acceptatie daarvan. Het meest aantrekkelijke aan dit verhaal is dat dit beslist niet belerend wordt gepresenteerd, maar juist op een speelse en liefdevolle manier. De vriendschap die ontstaat tussen een eenhoorn zonder hoorn, een eekhoorntje dat niets kan ruiken en een sprinkhaan dat niet langer kan springen is aandoenlijk en voelt heel natuurlijk. Alle drie voelen zij zich anders dan hun soortgenoten en vragen zich af waar ze thuis horen. Tijdens hun reis ontdekken ze verrassende kwaliteiten bij zichzelf en uiteindelijk vinden ze het antwoord op die belangrijke vraag. Het antwoord is voor hen verrassend – of toch niet?

Het zoekavontuur van Geenhoorn is een spannend en fantasievol verhaal voor jonge kinderen, oudere kinderen en volwassenen, waarin belangrijke thema’s op een respectvolle manier zijn uitgewerkt.

Reacties op: Avontuurlijk, fantasievol en grappig

11
Het zoekavontuur van Geenhoorn - Mark de Groot
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners