De vrouwenkring van mevrouw Tan

AnneliesLeest 24 december 2025
China, 1469

Yunxian groeit op bij haar grootmoeder die gespecialiseerd is in allerhande vrouwenkwalen. Samen met Meiling, haar beste vriendin en overigens dochter van vroedvrouw Shi, leert ze al snel het vrouwenlichaam en de bijhorende geneeskunde goed kennen.

Als Yunxian op haar 15de wordt uitgehuwelijkt wordt haar verboden om iets met haar gaven te doen. Ze moet zich gedragen als een voorbeeldige echtgenote en vooral een zoon ter wereld weten te brengen.

Maar haar verlangen om te genezen is te groot. Met de hulp van Meiling zal Yunxian een onuitwisbare indruk achterlaten op vele vrouwen, en op de geschiedenis.

De Chinese geschiedenis wist mij al meerdere malen te boeien, en ook deze keer wist Lisa Sees verhaal zich een weg te banen naar mijn hart.

De vrouwenkring van mevrouw Tan staat bol van historische feitjes en interessante weetjes over de geschiedenis van China. Lisa See wist deze moeiteloos te verweven in het verhaal, zodat het allesbehalve belerend overkomt, maar eerder enorm intrigerend.

Ik werd van begin af aan erg geboeid door het verhaal van de dappere Yunxian en ondanks haar leven niet verder van het mijne kan afliggen, wist ik me moeiteloos in te leven.

De vrouwenkring van mevrouw Tan is ingedeeld in verschillende periode. Het is een echt coming of age verhaal en dit wordt benoemd door de typerende Chinese tradities. Zo heb je de Melkjaren, Haarspeldjaren, Rijst-en-zoutjaren en Stilzitten. Deze geven telkens een fase in het leven van een Chinese vrouw in die tijd weer.

Ik genoot van de mooie verwoordingen die Lisa See doorheen het verhaal gebruikt. Zo werden de pokken, de hemelse bloemenziekte genoemd en werd de menstruatie het maanwater. Zo klinkt alles toch net dat tikkeltje aangenamer in de oren.

De vrouwenkring van mevrouw Tan was echt een verhaal dat tot me wist door te dringen, eentje waaraan ik achteraf nog meerdere keren terugdacht en eentje dat mijn kennis over de Chinese geschiedenis op aangename manier weer een heel stukje wist uit te breiden.

Een prachtig verhaal, geschreven op een meeslepende, boeiende manier die me wist te raken, te verbijsteren en te verwarmen. Een verhaal over vriendschap, doorzetting, geloof en vertrouwen. Een verhaal gebaseerd op de echte mevrouw Tan, die zelfs in deze tijd nog steeds een toegevoegde waarde voor onze geneeskunde is.

Meer recensies van AnneliesLeest

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.