Op het dak zit een jongen, hij kijkt naar beneden, naar de mensen op straat... Hij gaat niet naar beneden, hij kijkt alleen maar toe. Want deel uit maken van de mensen op straat doet hem te veel pijn.

De Vlaamse schrijfster Aline Sax heeft al meerdere boeken op haar naam staan, met tal van onderwerpen en zeker ook serieuze onderwerpen. Voor De Jongen op het Dak is zij de samenwerking aangegaan met illustrator Sassafras de Bruyn. Samen zetten zij een 'volwassen' boek neer, gericht op kinderen vanaf 9 jaar.

In dit boek komen thema's zoals verdriet, rouw, afscheid nemen en eenzaamheid aan bod. Bovendien geeft het boek een belangrijke boodschap mee, namelijk dat iedereen op zijn eigen manier omgaat met rouw, met afscheid nemen en met verdriet. Daarnaast laat het zien dat ook al voel je je eenzaam, dat niet wil zeggen dat je ook daadwerkelijk eenzaam bent. Want heel soms kijkt er van die mensen op de straat, ook wel eens iemand naar boven...

De illustraties spelen op een prachtige manier in op het verhaal. Hun soberheid past bij de emoties van de jongen. Daarnaast zijn er kleuraccenten in het boek terug te vinden die passen bij het verhaal. Het rood bij het ongeluk, de gele ballonnen. En zo blijkt het boek meer dan alleen verdriet. Het boek brengt ook hoop, op een prachtige manier!

Dit boek is uitstekend geschikt om het onderwerp rouw, verdriet en afscheid nemen met kinderen te bespreken. Het biedt ruimte om als ouder of opvoeder samen met kinderen stil te staan bij een moeilijk onderwerp waarvan je hoopt dat je kind of de kinderen waarmee je werkt er nooit mee te maken krijgen!

Een boek dat absoluut aandacht verdient, maar vooral respect! Het boek is verrassend volwassen voor kinderen van 9 jaar, wat misschien ook wel juist heel erg goed past bij het onderwerp. Daarmee is het absoluut een boek om als ouder, opvoeder of professional aan je lijstje toe te voegen voor als het moment komt dat je dit onderwerp moet bespreken!

Reacties op: Poëtisch boek over rouw, afscheid en verdriet

28
De jongen op het dak - Aline Sax
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken