Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Bijzonder psychologisch drama vol liefde en verdriet

Annette Overvoorde 01 februari 2024
De cover is licht van tint, met een dansende figuur, klein afgebeeld. Ze heeft een zwarte jurk aan en haar pumps liggen in het zand. Gezien de lichte tint, komt het zware thema hiermee nog niet ten uiting. Dus de nieuwsgierigheid stijgt.

Bij het openslaan van het boek vind je een tekening van de woonwijk van Kim en een stukje uit de krant over een overleden hond. Dit is belangrijk voor het verhaal.

In Gedwongen maken we kennis met Kim en Twan. Kim en Twan (achternaam onbekend) kennen elkaar al heel lang en zijn vijftien jaar getrouwd. Kim werkt in een apotheek en Twan is sinds een half jaar teamleider. Al is Kim de hoofdpersoon in dit psychologisch drama, draait het vooral om Twan. Beide zijn heerlijk met het gezin op vakantie geweest. Op de laatste vakantiedag doen ze nog een drankje en bemerk je al een bepaalde wrijving. Het is misschien licht merkbaar, maar het ontwikkeld zich in een benauwde sfeer tussen Kim en Twan. Je zou hijna tegen Kim willen zeggen: "he Kim, kom op meid!" Dit komt doordat ze niet voor zichzelf opkomt als zij bij Twan is. Twan ontwikkelt zich tot een naar personage. Hij heeft een dwangneurose en dit heeft grote impact in het gezin. 

Gedwongen gaat over een stoornis die grote impact heeft voor de directe omgeving. Langzaam aan sluipt dit monster het leven binnen van Kim en Twan. Auteur Thea van Bodegraven heeft een bijzonder verhaal geschreven. Het leest, qua stijl, makkelijk weg en is daarom goed te volgen. In begin is er al wat spanning te bespeuren. Als lezer denk je dan: 'tjonge jonge, wat een geneuzel. Die controle-vragen van Twan en dat gedoe met die routes'. Daarna vlakt het spanningsboogje iets af, met hier en daar wat langdradigheid. Echter denk je als lezer nog, wat een vervelende kwast, die Twan. Dan komt later het inzicht dat dit gedrag ook niet helemaal acceptabel is en dat dit een reden heeft. Tot het bijna helemaal fout loopt. 

Conclusie

Gedwongen is een bijzonder psychologisch drama, vol liefde en ook pijn. Met een maatschappelijk thema dat vaker voorkomt dan je zou denken. Het is een bijzonder verhaal met soms wat langdradige of eentonige stukken. De rode draad is Twan en is die is mooi uitgewerkt. 

Waardering: 4 sterren.

Groetjes, Annette / Birdy's Boeken

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Annette Overvoorde

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.