Als de passie weer oplaait en uitmondt in een emotionele tzunami!

Annette Overvoorde 24 februari 2026
Net als Gabriel uit het eerdere boek (Als scheuren in de aarde) is Lucian welgesteld. Hij heeft een groep rijke vrienden om zich heen en dan ontmoet hij Catherine. Zij is een knappe verschijning maar heeft al een vriendje. Het is dan het 1e jaar van de studietijd. Lucian is een bekende verschijning op de school, leraren en ook leerlingen kennen hem goed. Hij is zelf erg gecharmeerd van Catherine en probeert haar voor zich te winnen. Als dat eenmaal lukt gaat de kraan vol passie flink open. Al lijkt Leslie Hall geen bekende, ze heeft zeker groot talent om te verwoorden hoe de jongelingen zich voelen en kan dit zeer mooi verwoorden. Dit was al zeer sterk aanwezig in haar eerdere roman. In mooie en soms ook poetische zinnen vertelt ze over de levens van Catherine en Lucian. Over hun studietijd vijftienjaar geleden, over de gebeurtenissen van 4 maanden geleden en ook over het heden.

Niet kunnen praten
Daar begint het allemaal mee: het heden. In het 'nu' heeft Catherine therapie en hulp om weer te gaan praten. Ze lijdt aan mutisme. Ze kan niet praten, zich niet uiten. Het is een weigering voor het praten die voortkomt uit een psychologische aandoening zoals depressie of trauma.

Afwisselende tijden
Om alles goed te kunnen begrijpen neemt de auteur de lezer mee terug in de tijd. Het is de wisselperspectief van heden, verleden en 4 maanden terug. We leren de karakters zo zeer goed kennen. Catherine, Lucian en de vriendengroep van Lucian. Als ook karakters uit het "nu", zoals haar echtgenoot Sam en de twee kinderen. Als lezer zal je gelijk begrijpen dat dit een heel ingewikkeld verhaal zal worden en dat is het ook. Met heel veel emotie geschreven. Het verhaal is als een soort van magneet, je wordt als lezer al direct meegezogen en gaat mee met de karakters. Leslie Hall kan zeer goed en ook beeldend schrijven. Het is een fijne leesstijl en geeft een mooie en fijne flow. Neemt niet weg dat het ook veel verdriet geeft en emotionele momenten. Liefde kan dat namelijk met je doen; je vreugde geven, maar ook pijn. Meestal gaat daar iets aan vooraf. Zo ook hier. Als lezer heb je snel door dat er iets vreselijks moet zijn gebeurd, maar wat is het dan? En waarom?

Meeslepende tzunami
"De stilte voor de storm" is meer dan zomaar een liefdesroman. Het is een meeslepend relaas dat je direct beetpakt. De emoties zijn voelbaar, de gebeurtenissen zijn mooi en soms pijnlijk. Vriendschap & verraad, jaloezie & afgunst. Echte liefde die pijn doet. Klasseverschil & acceptatie. Of geen acceptatie. Dit alles zit verweven in een grote emotionele storm, een tzunami aan emoties die over de lezer heen wordt uitgestort.

Lazen we eerder nog ( in roman 1) over een driehoeksverhouding, een liefdesgeschiedenis waarbij 1 vrouw van 2 mannen houdt...zo hier opnieuw een liefdesverhouding. Tussen 2 mooie mensen. Je zou denken, dat is mooi. Jawel, maar als je denkt dat je de liefde hebt gevonden, dan..moet je scherp blijven. Zeker met een groep vrienden. Enthousiaste acties, drukke feestjes, een landhuis, een grasveld met een groot meer. Ze zien er allemaal zo gezellig uit. Kalmpjes, zonder gevaar. Mooie mensen, knappe gezichten. Maar net als een echte tzunami kan er zomaar iets gebeuren, dan is de magie verbroken en moeten we rennen..zo hard als je kan. Voor de tzunami.

Clare Leslie Hall schreef een mooi en ook pijnlijk verhaal, een zeer emotioneel drama. Vol liefde en ook pijn. Leslie laat zien, dat de passie zomaar kan terugkeren. Zodat er een tzunami onstaat. Waarbij ontsnappen bijna niet meer mogelijk is.

Waardering 5 sterren
Opnieuw heb ik genoten van dit prachtige en emotionele verhaal. Je krijgt er kippenvel van. Mooie personages, dramatische gebeurtenissen, heftige scenes...maar ook met heel veel liefde.

Meer recensies van Annette Overvoorde