Geweldig leuk Roosjesverhaal; de puzzel is compleet!
Heb jij dat wel eens gedaan: duo-lezen? Ik ook niet, maar uitgeverij LS Amsterdam organiseerde een leesclub voor wel 2 boeken. Dit is boek 2. "De rozenkamer", geschreven door Karin Quint. Deze auteur ken ik ook van haar mooie reisgids die over Jane Austin haar route gaat door Zuid Engeland. Een aanrader!
De feelgoodserie "Landgoed Rosaville" is mooi en ook bijzonder. Centraal hierbij staat het landgoed Rosaville. Een landgoed met in ieder hoekje een verhaal. In het eerste deel "Het koetshuis" gaat historicus Laura op onderzoek uit naar de historie van het koetshuis op het landgoed. Daarnaast komt de liefde ook om de hoek kijken. In het tweede deel "De theekoepel" draait het om Rosalie de Witt en gaan we terug naar het jaar 1903. Na de dood van haar vader verhuist ze van Engeland naar Nederland en komt zo op het landgoed terecht. Ze ontmoet wel twee interessante mannen en cupido maakt wilde plannen met zijn liefdesboog. Het derde deel het "De ijskelder"en we zijn dan aangekomen in het jaar 1946. Alix Rokebrand is een dame woonachtig op Rosaville. Het landgoed staat te koTotdat ze Christiaan ontmoetop, gezien ze hier eigenlijk niet wil wonen. Totdat ze Christiaan ontmoet. Hij vertet over een oorlogsschat die ergens verborgen moet zijn.
Aangekomen bij deel 4 "De Rozenkamer" kan ik alvast verklappen, dat ze hier iets gaan verstoppen. Maar voordat we daar aankomen gaan we als lezer mee met Roosje Arkenbout en is het 1876. Het boek is het laatste boek en geeft alle puzzelstukjes die nog missen in de mooie serie. Het leven van Roosje gaat niet altijd over rozen...en nu na het faillissement van haar vader, moet ze geld verdienen als dienstmeid. Bij villa Zeldenrust, bij de familie de Wit. Mevrouw de Wit is erg onaardig, maar haar twee zoons hebben een ander karakter. Per abuis ontmoet ze direct zoon Theodoor. Ze is direct onder de indruk, maar moet wel goed in haar rol blijven. Anders kan ze zo haar baantje weer verliezen. Vandaar haar bijnaam "rampenroosje"
Roosje is een superleuk personage; ze is slim en ook niet op haar mondje gevallen. Gelukkig maar, want deze kenmerken redden haar uit een paar benarde situaties. Ze heeft een goed inzicht en begrijpt snel hoe zaken in elkaar zitten of beter kunnen worden aangepakt. Met veel gevoel en met een beeldende schrijfstijl weet auteur Karin Quint de lezer direct mee te nemen naar huize Zeldenrust, in de 19e eeuw. Zoals de naam doet vermoeden is het daar zelden rust(ig). Er is veel aan de hand met de familie en zakelijkheden.
Mooie thema's als: familie, jaloezie, de posistie van de vrouw en ook liefde en vriendschap sieren de pagina's. Door de fijne schrijfstijl en ook het inlevingsvermogen van auteur Karin Quint ga je in gedachten mee met Roosje, het grote landgoed, de villa met zijn creepy bijzonderheden...en natuurlijk ook..de liefde. Met een warm hart zal je dit boek dichtslaan en een zucht slaan. Dat het jammerlijk nu al uit is.
Waardering 5 sterren
Karin Quint heeft mij hartje veroverd met dit heerlijke verhaal, dt zich afspeelt in 1876. Naast het feit dat het een "harde"tijd was en niet iedereen van de welvaart kon genieten, was het ook een fijne tijd, Kijk naar Bridgerton en Dowton Abbey. Het veel armoede, maar ook veel moois. Roosje heeft in ieder geval er voor gezorgd dat er veel moois was die tijd. Dat er dingen werden opgezet voor het goede en voor de liefde. Dus chapeau!
lieve groetjes,
Annette, Birdy's Boeken