Een inspirerend en ontroerend boek over de Katharen
Recensie
De Laatste Kathaar -
Robert Bridgeman
De Laatste Kathaar is een spannende en meeslepende roman over de vervolging van de Katharen in Zuid-Frankrijk in de 13e eeuw. De Katharen waren vredelievende mensen met geloofsopvattingen die lijnrecht tegenover de visie van de Katholieke Kerk stonden.
Via het waargebeurde verhaal van de vervolging van de laatste Kathaarse geestelijke. ze werden parfaits genoemd, maak je kennis met hun geloofsopvattingen, manier van leven en de redenen waarom ze zo’n bedreiging vormden voor de Katholieke Kerk. Deze parfaits waren in vele opzichten de tegenpolen van de geestelijk leiders van de Katholieke kerk. Ze accepteerden geen autoriteit boven zich, het waren vrije mensen die in een directe verbinding met de goddelijke wereld leefden en zich lieten inspireren door het nieuwe testament en in het bijzonder het evangelie van Johannes. De wraakzuchtige god van het oude testament beschouwden zij niet als de ware god. Bovendien zagen zij mannen en vrouwen als gelijkwaardig en konden ook vrouwen werkten als parfaits. ze geloofden in reïncarnatie en vrijheid. Ze waren vele eeuwen later de inspiratoren van het streven naar vrijheid, gelijkheid en broederschap in Frankrijk. De parfaits trokken in tweetallen rond na een lange training en inwijding en hadden strenge leefregels om zichzelf te zuiveren en een zuiver kanaal te blijven. Hun volgelingen hadden wel de vrijheid om te trouwen en bijvoorbeeld vlees te eten etc. Zij konden helingen of een zegening verkrijgen op hun sterfbed.
In de roman maak je kennis met hun geschiedenis van bijna een eeuw van vervolging door de inquisitie, de rechtbanken van de kerk. De processen en straffen werden uiterst secuur gedocumenteerd en confronteren je met de verschrikkelijke wreedheden die zijn begaan in naam van het geloof. Intrigerend zijn de verhalen over de brandstapels waar de parfaits hun naam eer aan deden. Alle heiligen (parfaits) liepen zingend de brandstapel in, in het vaste vertrouwen dat zij terugkeerden naar hun god, de god van liefde. En de voorspelling die zij deden in 1321 deden was dat de laurier na 700 jaar weer zou gaan bloeien. Zij voorspelden dat hun geloofsovertuigingen zouden overleven.
Ondanks de barbaarse onderdrukking van hun geloof is de boodschap van de Katharen uiterst actueel gebleven en de jaren 2020/ 2021 brachten door de pandemie een grote schok teweeg en de vraag op welke autoriteit durf je te vertrouwen? Nu steeds meer mensen zich niet meer thuisvoelen in traditionele kerken en op zoek zijn naar innerlijke leiding en bezieling kan de geloofsbeleving van de Katharen een belangrijke inspiratiebron bieden. Voor mij vormt het gnostische gedachtengoed, ieder mens heeft een goddelijke vonk, al heel lang een anker in mijn leven. Deze roman raakte en ontroerde me en bracht nieuwe inzichten. En ik hoop dat velen dit mogen gaan ervaren door deze bijzondere roman. Of geïnspireerd raken om zich te verdiepen in het oorspronkelijke
christendom.
Ans Tros
reflactionspace.nl
P.S. van dezelfde uitgever London Books en schrijver Geert Kimpen verscheen in 2023 ‘Ik, Maria Magdalena Het verhaal dat 2000 jaar verzwegen werd’. Het is een aanrader als vervolg op ‘De Laatste Kathaar.’
De Laatste Kathaar -
Robert Bridgeman