Het Kristal van Ahe’a - een krachtige reis van lichaam en geest
Muna’s reis is niet alleen fysiek, maar ook een diepgaande innerlijke zoektocht, waarin de beeldende schrijfstijl van Janine Keijser je meeneemt door de magie en strijd van de natuur. Dit verhaal laat je verlangen naar meer en raakt je in het hart.
Een echte aanrader!
Recensie: Het Kristal van Ahe’a - een krachtige reis van lichaam en geest
In “Het Kristal van Ahe’a” neemt Janine Keijser je mee op een meeslepende reis die niet alleen fysiek, maar ook psychologisch van aard is. Muna, de herder – een naam die ik treffend bij haar vind passen, maakt een tocht door de woeste natuur en de diepten van haar eigen ziel. Het verhaal ontvouwt zich op beeldende wijze, waarbij Keijser niet eenvoudigweg opsomt wat er gebeurt, maar de lezer juist subtiel en krachtig meeneemt door de avonturen van Muna.
Wat “Het Kristal van Ahe’a” zo bijzonder maakt, is hoe Keijser in een novelle zoveel verschillende lagen weet aan te brengen. Het is duidelijk dat Muna’s reis zowel een queeste door een weelderige, gevaarlijke natuur is als een innerlijke strijd met verlies, verdriet en haar bestemming.
Het verhaal ontvouwt zich als een droom waaruit je niet wil ontwaken. Muna’s zoektocht wordt bekroond met ontmoetingen met natuurgeesten en goden, die Keijser prachtig weet te beschrijven. Een van de zinnen die daarbij opviel, is: “De zilverblauwe luchtgeest stelde zichzelf voor als Ennea en als ze sprak klonk het alsof de wind zachtjes zong.” Een zin die niet alleen het beeld weergeeft, maar ook de ervaring van die wereld overbrengt. Het is knap hoe Keijser de lezer meeneemt door Muna’s tocht. Elke gebeurtenis voelt essentieel, elke stap van Muna heeft een doel.
Muna’s reis is een complexe mengeling van verleiding, val, en uiteindelijk verlossing. Wat haar overkomt, is rauw en intens. Ze wordt geconfronteerd met het verdriet om haar vader, de roep van een mysterieus wezen en de strijd om haar plek te vinden in de wereld. En toch, door de moeilijkheden heen, vindt Muna dat waarnaar ze zo verlangde. Haar reis geeft haar de kracht om haar plek te ontdekken – een kracht die in Keijsers schrijfstijl wordt weergegeven als kort, krachtig en poëtisch. Muna’s verhaal laat mij achter met een hunkering naar meer.
Janine Keijser heeft met “Het Kristal van Ahe’a” een verhaal neergezet dat niet alleen het avontuur belicht, maar ook de innerlijke kracht en zoektocht naar je eigen pad. Ik hoop in de toekomst meer te lezen over Muna en de wereld waarin ze leeft – er is zoveel meer te ontdekken en te begrijpen. "Het Kristal van Ahe’a" is een juweeltje dat, ondanks zijn korte omvang, lang blijft nagalmen.
Een echte aanrader!
Recensie: Het Kristal van Ahe’a - een krachtige reis van lichaam en geest