Enger verwacht

axellesbooks 06 januari 2026
Iedereen kent de grote lijnen wel van het verhaal, een jongetje speelt in Derry tijdens een stortbui met een papieren bootje in de goot. En dan verdwijnt dat bootje en dan… Twee felgele ogen: een clown in de riolering. De leden van de Stumpersclub slaan een man in elkaar, een clown haalt hem uit het waren. En dan jaren nadien komen dezelfde leden terug bij elkaar maar blijkt dat niet alles in het verleden blijft wat daar had moeten blijven…

Ik las dit boek al eerder in 2019 en moet eerlijk toegeven dat het me een beetje tegenviel. Ik deed er veel te lang over naar mijn zin. Het duurde ook heel lang eer ik dit boek uitgelezen had, maar denk ook dat ik toen nog niet veel gelezen had van King. In “it” beschrijft King alles in het lang en breed waardoor ik het toen echt saai vond. Ik had toen heel veel enge momenten verwacht, want hé dit is wel een bekende horrorfilm, maar dat viel dus ook tegen met maar twee echt enge momenten.

Nu, ik had het kunnen herlezen, maar daar had ik even geen tijd voor. Ik zou het vandaag ook meer appreciëren omdat ik King zijn stijl helemaal gewoon ben nu en het daardoor me beter zou bevallen. Zijn psychologische insteek in verhalen ben ik meer gaan appreciëren door ouder te worden. Misschien was ik toen nog te jong ervoor.

Ik herinner me nog een specifieke scène in het bijzonder op het laatste van het boek wat ik zo onsmakelijk vond. Dat specifiek moment (dat dat groepje in de riolering zat geloof ik) maakte me zo misselijk. En niet omdat het eng was, maar gewoon omdat het super erg was. Hoezo gedragen kinderen zich zo, demonen of niet?

Maar de uitgeverij heeft wel enorm zijn best gedaan met deze mooie nieuwe editie. De sprayed edges zijn zeer typerend voor dit verhaal. Ooit zal ik het wel herlezen, maar voor nu mag deze editie verder schitteren in de kast naast alle andere limited editions die ik heb van King. Ze zijn keer op keer echt super mooi. Bedankt dat ik Kingfluencer mocht zijn dit jaar!

Meer recensies van axellesbooks