Advertentie

In de jaren ‘30 van de vorige eeuw woont Violet bij haar ontevreden, verdrietige moeder. De Eerste Wereldoorlog heeft veel verdriet gebracht; Violets broer en verloofde kwamen om in de loopgraven. Twee jaar geleden is haar vader gestorven, haar ander broer is getrouwd en stichtte een gezin. Dus zorgt Violet voor haar mopperige en ontevreden moeder. Er is een tekort aan mannen, er zijn 2 miljoen “overtollige” vrouwen, er leven te weinig mannen. Violet is een van deze “overtollige” vrouwen. Ze besluit naar Winchester te verhuizen als ze een overplaatsing van haar werk krijgt. Ze moet wennen in Winchester maar vindt aansluiting bij een groep brodeuses: een groep vrouwen die kussen en knielkussens borduurt. Violet leert Arthur kennen, een klokkenluider. Klokkenluiden is een speciale techniek die een groep mensen gezamenlijk doet. Violet raakt bevriend met een brodeuse. Zij blijkt lesbisch te zijn, een grote schande in die tijd. Deze mensen worden een paar jaar gevolgd in dit boek met Violet als hoofdpersoon.

Het is een prachtig boek. Violet wordt levensecht beschreven, dat telt voor alle personages. Het borduren is een kunst op zich; de lezer ziet de borduurwerken in gedachten ontstaan. Ook het klokkenspelen wordt uitgelegd. Maar ook vrouwenrechten of het ontbreken daarvan komen ruim aan bod. Landschappen, familierelaties, verdriet, wereldpolitiek, religie..... Dit alles maakt het tot een heel mooi, diepgaand boek.

Het boek is gebaseerd op het werk van Louisa Pesel, de vrouw die verantwoordelijk is voor de geborduurde kussens in de kathedraal van Winchester. Zij heeft echt geleefd en haar kussens zijn nog altijd te bewonderen in de kathedraal van Winchester. De huidige generatie brodeuses restaureert deze kussens.

Tracy Chevalier is in de Verenigde Staten geboren en verhuisde later naar het Verenigd koninkrijk. Zij is onder andere bekend van “het meisje met de parel”. Opvallend is haar buitengewone kennis over de tijd en onderwerpen waarover zij schrijft.

Lees dit boek! Het is zoveel meer dan een verhaal over een vrouw in de jaren ‘30, het is een kunstwerk.

Reacties op: Vrouwenrechten, borduren en klokken

13
Een losse draad - Tracy Chevalier
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker