Bijna niet doorheen te komen
Wat een ontzettende worsteling. Het boek is (weliswaar de Nederlandse vertaling) moeilijk leesbaar. Door vreemde zinsconstructies en zinnen tot 80+ woorden.
De eerste 600 bladzijdes heb ik meerdere keren op het punt gestaan om het boek weg te leggen. Het las als een grote hoop los zand, waarin kommer en kwel centraal stond.
Telkens als het verhaal over de hoofdpersoon Hugo Llor op gang leek te komen, werd de rode draad verbroken door een langdradige, moeilijk te begrijpen vertelling over de kerkelijke en vorstelijke beslommeringen uit die tijd.
Het was alsof Falcones twee lijnen door elkaar heeft proberen te weven. Enerzijds een roman over Hugo Llor en familie en anderszijds een geschiedkundige vertelling over Barcelona in 1400. De cohesie mist echter totaal en maakt het daardoor ergerlijk om te lezen.
De laatste 250 bladzijdes redden het boek van 1 enkele ster. De historische vertellingen nemen zienderogen af en het wordt daadwerkelijk een roman. Nog steeds met een behoorlijk deprimerende lading, maar wel beter leesbaar. En uiteindelijk wel met een positief eind.
Echter geen boek om nog een keer te lezen en het gaat dan ook naar een ruilbieb in de wijk zodat het geen kostbare kastruimte in beslag neemt