Een zinderend boek over de 16de eeuw.
XVI is zo'n boek waar je lekker lang kan aan lezen, dat je nu en dan weer kan oppakken en een stukje verder lezen als je weer zin hebt. Het is geen diepgravende historische studie maar geeft een mooi caleidoscopisch beeld van een merkwaardige eeuw. Een aangename ontdekking voor wie geïnteresseerd is in het verleden en een heropfrissing voor de historicus. Het boek start met de Bourgondische periode en eindigt ongeveer met de getrokken scheidingslijn door de Nederlanden.
Voor wie last mocht hebben van tijdelijke Bourgonditis is dit een aangename verademing en verpozing. Het boek moet het niet hebben van breedsprakerige bravoure en is niet zo gericht op het spectaculaire. Niettemin bevat het net genoeg sappige anekdoten om het verhaal vaart te laten houden. Een aangenaam en goed geschreven werkstuk dit XVI, mooi uitgegeven ook in die gebonden versie. Alleen jammer van die veelvuldige drukfouten. Ik heb ze niet zitten tellen en je krijgt bij momenten enkel het gevoel dat je een beetje struikelt binnen of over de tekst. Toch is het doodzonde dat dergelijke missers niet werden opgemerkt bij de eindredactie. Zo had men bijvoorbeeld zeker kunnen vermijden dat het holst van de nacht door een hol van de nacht was vervangen. Het kan natuurlijk ook dat de zetduivel, die 'zorgde voor hoofdpijn bij drukkers en uitgevers met een deadline', hier wraak heeft genomen omdat hij werd opgenomen in het rijtje van specifieke duivels, zoals genoteerd op pagina 462.