Een mooi stukje geschiedenis.
Wat een geweldig verhaal is Tot het bittere einde van Esther Teunissen. De cover ziet er al heel mooi uit. Met de middel van een vrouw die een flesje in haar hand heeft. Met gif of inkt?
Het verhaal speelt zich af in het rampjaar 1672, het jaar waarin de Republiek der Zeven verenigde Nederlanden van vier kanten werd aangevallen: door Frankrijk, Engeland, en de bisdommen Münster en Keulen. Dit leidde tot grote angst, woede en paniek bij de bevolking. De gebroeders de Witt kregen hier de schuld van
Anna is een vrouw van 27 en getrouwd met Peer. Peer is een man die zijn handjes niet thuis kan houden, Anna zou graag van Peer af willen maar dat gaat niet zo makkelijk in die tijd. Anna werkt in de drukkerij van haar vader. Op een dag wordt haar vader dood aangetroffen. Ze zeggen dat het zelfmoord is maar Anna weet wel zeker dat haar vader dit nooit zou doen en gaat samen met de broer van haar vader op onderzoek uit. Anna denkt dat haar vader moest sterven omdat hij meer weet over de moord op de gebroeders De wit. Komen ze erachter wat haar vader wist? Was het geen zelfmoord? Heeft Peer er wat mee te maken?
Toen ik met lezen van dit boek begon kon ik niet meer stoppen. Ik wilde weten wat er gebeurt was. Het verhaal is zo geschreven dat ik mij echt in Den Haag voelde. Je voelt de onmacht van Anna als haar vader dood gevonden is. Haar woede tegenover Peer, maar ook haar angsten. Het boek heeft goede thema,s aan bod gebracht zoals machtsmisbruik, onmacht en de rol van de vrouw. De moord op de gebroeders de Witt komt ook heel goed naar buiten. Het is een heerlijke boek van een vrouw die heel veel van geschiedenis afweet. Ben je benieuwd naar dit boek en naar de antwoorden op de vragen die ik stelde kan ik alleen maar zeggen ga dit boek lezen en geniet er net zo van als ik.
Dit boek mocht ik lezen met De leesclub van De boekenreizigers met dank aan Erna voor de vragen en aan Esther dat we haar boek mochten lezen.