Een zomers avontuur

BiancaV1973 16 mei 2022
Het verhaal ‘Een zomers avontuur` wordt afwisselend verteld vanuit de drie hoofdpersonen: Kathleen (80), een voormalig reisreporter, haar overbezorgde dochter Lisa, met wie ze geen echte moeder/dochterband heeft en de 20-jarige Martha die, na een mislukte relatie op zoek is naar avontuur en vooral zichzelf. Bijrollen zijn weggelegd voor de man en pubertweelingdochters van Lisa, de geheimzinnige popsterbuurman van Kathleen en een knappe lifter.
Tijdens het lezen krijg je een goed beeld van de relatie tussen Kathleen en Lisa. In het verleden heeft zich tussen hen het één en ander afgespeeld wat beide vrouwen met zich meedragen. Gaandeweg het verhaal kom je erachter wat er zich afgespeeld heeft en waarom er bepaalde keuzes gemaakt zijn. Door hierop te reflecteren (Kathleen met Martha en Lisa met de geheimzinnige popsterbuurman), ontstaat er meer begrip en komen de vrouwen uiteindelijk dichter bij elkaar. En dan is er ook nog een bundeltje brieven..
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het huis aan zee van Kathleen en op Route 66 waar Kathleen en Martha hun avontuur beleven. Er wordt veel verteld over het verleden en af en toe is er een terugblik naar de jongere Kathleen. Ondanks dat er met name door Lisa veel gemijmerd wordt, wordt het verhaal gelukkig nergens saai. De afwisseling in het vertellen van het verhaal en de goede opbouw, zorgt ervoor dat je steeds meer het verhaal ingezogen wordt en dat je wilt weten wat er verder gebeurt of gebeurd is,
Het thema van het boek is de kracht van vrouwen en dat het nooit te laat is om je zienswijze en/of je leven te veranderen. Een zomers avontuur is een romantisch geschreven verhaal waarin ook ruimte is voor het gezinsleven (of het gebrek daaraan) en de relatie tussen moeder en dochter. Het boek wordt gelukkig nergens belerend (wat nogal eens het gevaar is in dit genre), de nodige humor houdt het verhaal ondanks het vrij zware thema speels en luchtig. Ik vind dit persoonlijk echt wel de kracht van Sarah Morgan. Zij is in staat om vrij zware onderwerpen met zoveel humor te benaderen dat je nergens het gevoel hebt dat het te zwaar wordt.
Ik heb het verhaal in twee keer uitgelezen. De tweede keer lukte het mij niet om het boek weg te leggen, zo graag wilde ik weten hoe het verder ging. Ik vraag me wel af of het verhaal mij als jongere lezer ook zo aan zou spreken. De verhalen van Lisa en Kathleen hebben veel diepgang, die van Martha vond ik wat minder interessant. Maar dit kan natuurlijk ook met mijn eigen leeftijd (49) te maken hebben. Je identificeert je toch met de mensen die qua leeftijd het dichtst bij je staan. Ik hoor graag van de wat jongere lezers, hoe zij dit ervaren hebben.

Meer recensies van BiancaV1973