verzet
Heb dit boek uitgekozen onder de checklist: lees een licht boek.
In het begin van het verhaal ontmoeten we Libertas. Ze komt aan in Berlijn. Daar vind ze meteen werk in de journalistiek dankzij haar oom Wend. Een echte aanhanger van Hitler.
Kort nadat ze aangekomen is in Berlijn ziet ze vele dingen die ze niet fijn vind, moet meedoen met de boekenverbranding voor de mooie foto's. Ontdekt dat ze eigenlijk de baan van een jood ingenomen heeft.
Zij vind dit allemaal niet fijn. Dankzij een vriend, leert ze anderen kennen die er hetzelfde over denken. Daar leert ze Harro kennen. Ze stichten een verzetsgroep op. Hierbij moeten ze vaak tegen hun principes in, dingen doen die ze niet graag hebben. Maar ze doen het voor de goede zaak. Om bewijs te verzamelen en door te geven.
Harro neemt steeds meer risico's en oom Wend wil Libertas nog beschermen. De vraag is of dit zal lukken.
Dit boek is geschreven vanuit Duits standpunt van het verzet. Vaak als ik op oorlogskerkhoven kom, vooral tyne cot cemetery zie je de spijt van de Duitsers. Het zijn oorlogen die nooit hebben mogen zijn. Maar in dit boek lees je hoe Hitler de Duitsers zo kon manipuleren, waardoor het allemaal de goed-nieuwsshow voor hen was. Ik weet dat er velen tegen hun zin moesten vechten. Maar heb er nooit zo over nagedacht dat er ook Duitse verzetsgroepen konden zijn.