De tweeling
De Tweeling gaat over een Duitse tweeling Lotte en Anna die gescheiden van elkaar zijn opgegroeid. Op hun zesde worden ze uit elkaar gehaald. De een groeit op in Nederland en de ander in Duitsland. Ze vinden elkaar, inmiddels zijn het bejaarde vrouwen, in Spa. Daar zijn ze per toeval beiden in het Thermaal Instituut voor de behandeling van artrose. In het boek lees je hun levensverhaal.
Lotte en Anna vertellen elkaar over hoe het leven hen verlopen is. Over de tijd die ze zonder elkaar door hebben gebracht en hoe dat voor hen was.
Je leest eigenlijk vooral over de periode van de Tweede Wereldoorlog. En hoewel ik aan het begin enorm moest wennen aan het hele nette taalgebruik, vond ik het wel een mooi boek om te lezen! Het geeft een mooi beeld over hoe twee verschillende (maar toch ook bijna dezelfde mensen) een bepaalde gebeurtenis beleven. Zoals het voor de een is, hoeft het voor de ander niet te zijn.
Het is geen vrolijk boek en ondanks dat het even duurde voor ik in het verhaal zat, vind ik dit toch een prima boek! Je merkt dat het wat ouder is, maar ook dat is voor mij geen belemmering.