Waanzinnig feelgood debuut
Mireille van Leur won de Summer Romance schrijfwedstrijd van Kabook Publishing en debuteerde deze maand met haar feelgood roman Alle ogen op jou. Een waanzinnig debuut om trot op te zijn. Speciaal voor de release organiseren uitgever en auteur een blogtour en vandaag deel ik mijn recensie met jullie.
Leuk weetje; Het idee voor Alle ogen op jou ontstond middenin de nacht tijdens terwijl Mireille op vakantie was en in een tent lag.
Alle ogen op jou bestaat uit 21 hoofdstukken geschreven in de ik-vorm vanuit hoofdpersonage Melody Klerx. Het verhaal gaat van start met een tenenkrommend grappig eerste hoofdstuk waardoor je direct nieuwsgierig bent naar de rest van het verhaal.
Mireille van Leur heeft een vloeiende vlotte schrijfstijl, die beeldend, inlevend en grappig leest, waardoor je het verhaal zo voor je ziet afspelen en je het verhaal eigenlijk in een ruk uitleest. Heerlijk, je zou niet zeggen dat het een debuut is.
'Je moet het niet hopen, je moet het gelóven, dan straal je het uit.'
In Alle ogen op jou maken we kennis met Melody Klerx (29).
'Je hoeft niet rood te worden, hoor. Niets om je voor te schamen, die verlegenheid. Het is alleen niet zo handig in overheidsland.'
Melody werk als contentstrateeg bij de gemeente, een dodelijk saaie baan met een verschrikkelijk dominante manager - Diana - die het haar het behoorlijk zuur maakt op kantoor. Wanneer ze weer iets nieuws heeft bedacht - een assertiviteitstraining - is dat voor haar de welbekende druppel, de maat is vol. Ze is klaar met mensen die zich boven haar verheven voelen, haar overrulen en haar de dienst denken uit te mogen maken.
'Verder vind ik het moeilijk om überhaupt te bedenken wat ik nou eigenlijk wil en ben ik zo zelfverzekerd als een fles cola zonder prik.'
Deze training die haar door de strot gedouwd worden, geeft haar nieuwe inzichten waardoor ze voor zichzelf leert op te komen. Haar vervelende ex Lenn en zijn walgelijke vrienden - die haar zelfvertrouwen om zeep hielpen - die kunnen wat haar betreft ook de boom in. Evenals Diana. Wat haar betreft is ze er helemaal klaar mee! Nu nog even de ballen verzamelen om het ook ten uitvoer te brengen. Had ze maar wat meer de pit van haar zusje Chloë, die als vrouw van de wereld, manager is van een hotelketen met negentien hotels in zes verschillende landen.
'Want als jij met jouw talent aan de slag gaat en jezelf durft te zijn, dan ontstaat er magie, dat weet ik zeker!'
Een onverwachte brief van haar dierbare overleden tante Suus,met daarin haar laatste woorden, brengt mooie herinneringen uit het verleden terug naar boven. Ondanks dat ze elkaar niet vaak zagen hadden ze een hechte band. Suus was altijd al overtuigd van Melody haar kwaliteiten, haar creativiteit waarmee ze van elke plek een fijne plek weet te maken. Ze gunt haar om haar talenten tot ontplooiing te brengen en deze te kunnen delen met de wereld. Daarom laat ze haar haar prachtige B&B La melodia del lago aan het Italiaanse Comomeer na. Er kleeft echter één voorwaarde aan de erfenis van haar tante; meedoen aan het nieuwe tv programma de B&B-contest.
'Problemen bestaan niet. Alles wat op je pad komt is een levensles. En ondanks dat jij die les mag leren, zijn er altijd mensen die je met liefde kunnen begeleiden op het levenspad.'
Een unieke kans, maar durft ze het wel aan? Kan ze dit wel? Kan ze Nederland überhaupt wel achter zich laten? Ze trekt de stoute schoenen aan, gooit al haar veiligheid overboord, besluit haar eigen pad te volgen en neemt per directie ontslag. Dag saai leven, daaaaaaaggggg crisissen in overheidsland, hallo groot avontuur! En gaat haar nieuwe leven tegemoet, plotseling is ze eigenaresse van de uiterst schattige mediterrane B&B in een prachtig paradijs met adembenemend uitzicht.
In Italië wacht haar een onaangename verrassing, een klap in haar gezicht. De confrontatie met de leegte en de herinneringen aan het verleden, vallen haar zwaar, ze mist haar tante enorm en ze heeft de impact van alles onderschat. De opnames voor het programma zitten haar niet lekker, zichzelf exposen aan heel Nederland? Dat is toch helemaal niets voor haar! Is er nog een weg terug? De eerste vlucht terug naar Nederland nemen dan maar? Of toch de schouders er maar onder zetten? En proberen B&B La melodia del lago op de kaart te zetten?
'Je hebt nu wel meteen geoefend bij de leeuwin van de dierentuin.'
Was alles te mooi om waar te zijn? Of lukt het haar om haar droom tot werkelijkheid te brengen?
'Vanaf een lage klif kijken we uit over het Comomeer. De maan schijnt helder over het water waardoor het lijkt te glinsteren. Aan de overkant flikkeren de kleine lichtjes van de huizen in de bergen.'
Wat een waanzinnig debuut is dit! Onvoorstelbaar dat het überhaupt een debuut is, zo mooi en goed geschreven. Een heerlijk verhaal in een prachtige setting met een heerlijke mediterrane sfeer en een zomers briesje. Boeiende, levendige en sfeervolle verhaallijnen die een mooie opbouw kennen. Ik kreeg er Bed & Breakfast gecombineerd met B&B vol liefde vibes bij.
Leuke goed uitgewerkte personages, waarvan sommige het bloed onder je nagels vandaan weten te halen ;-) Waarbij ik het een aangename toevoeging vond dat Mireille heeft gekozen voor een introverte hoofdpersoon; Melody. Meestal zijn het juiste de uitbundige types die in de picture staan. Een keer iets anders dan anders is ook een verademing. Melody en haar persoonlijke ontwikkeling zijn mooi uitgewerkt. Hoe ze kan genieten van de broodnodige tijd voor haarzelf, die het liefst doorbrengt met het maken van lekkere ontbijtjes, die haar buurvrouw en beste vriendin Lola dan weet met liefde opeet. Lola is oprecht en lief en kent haar door en door.
De natuur brengt Melody tot rust , ze is verknocht aan het lezen van feelgood. Ze trekt zich veel te veel aan van de mening van anderen, wat ervoor zorgt dat ze gaat twijfelen over zichzelf, is ze wel normaal? Het verleden raakt haar nog steeds en is van grote invloed op haar huidige leven. Het wordt tijd om het verleden los te laten, af te sluiten en door te gaan met genieten van haar leven. Medecursist Sarah, een sprankelende persoonlijkheid, naar wie ze op een positieve manier opkijkt. Haar zus Chloë, was ze maar een klein beetje meer als zij, had ze maar iets meer lef zoals zij. Buurman Pièrre haar rechterhand. Regisseuse van het programma B&B-contest, een pittige onuitstaanbare vrouw met haar neerbuigende opmerkingen en met maar één doel voor ogen, doet haar ontzettend denken aan de vreselijk Diana. Cameraman Jack, die hen op de voet achtervolgt met zijn camera om alles op de gevoelige plaat vast te leggen, voor dramavoer voor het kijkcijferkanon van de eeuw. Medekandidaten en B&B eigenaren Benja en Luc. Benja Ricci, een gepassioneerd man, die geschiedenis sexy maakt. Luc Vermeulen, een sportieve gezondheidsfreak.
Een vermakelijk verhaal met heerlijke innerlijke dialogen, onverwachte onaangename maar ook grappige wendingen. Mireille heeft gevoelige ontroerende onderwerpen op mooie wijze door het verhaal heen verweven. Een verhaal over vriendschap, liefde, levenslessen, uit je comfortzone durven stappen, positief denken en vooral jezelf kunnen en mogen zijn, dromen, doen en durven. Vol emoties, misverstanden, gênante momenten, twijfels, onderonsjes en plagerijtjes.
Enige opmerking die ik kan bedenken; het einde kwam nogal abrupt, ik miste eigenlijk wel een afrondende epiloog. Maar zoveel mensen zoveel meningen.
Met Alle ogen op jou heeft Mireille van Leur een waanzinnig feelgooddebuut neergezet. Onvoorstelbaar dat het een debuut is, zo mooi en goed geschreven. Heerlijk verhaal in een prachtige mediterrane setting met een zomers briesje aan het Italiaanse Comomeer. Boeiende, levendige en sfeervolle verhaallijnen die een mooie opbouw kennen. Leuke goed uitgewerkte personages met een mooie persoonlijke groei. Over vriendschap, liefde, levenslessen, uit je comfortzone durven stappen, positief denken en vooral jezelf kunnen en mogen zijn, dromen, doen en durven. Vol emoties, misverstanden, gênante momenten, twijfels, onderonsjes en plagerijtjes. Ik ben benieuwd naar al het moois dat Mireille van Leur in de toekomst nog zal gaan schrijven, want één ding is zeker, die debuut smaakt naar meer!
'Alle ogen op jou, waanzinnig feelgood debuut. Heerlijk verhaal in een prachtige mediterrane setting en een zomers briesje aan het Italiaanse Comomeer. Wees jezelf, droom, doe en durf! Was alles te mooi om waar te zijn en wordt het een groot fiasco of komt haar droom uit?'
★★★★1/2
'Je moet het niet hopen, je moet het gelóven, dan straal je het uit.'
In Alle ogen op jou maken we kennis met Melody Klerx (29).
'Je hebt nu wel meteen geoefend bij de leeuwin van de dierentuin.'
★★★★1/2