Boeiende, mysterieuze en actuele thriller met interessante insteek

Boekverslaafde 30 december 2025
Jos Govaarts en Mark de Groot bundelden hun krachten als schrijver en in 2023 verscheen hun thriller Soms komt niet thuis wat vertrokken is, het eerste deel van De Scalda Moorden reeks. Tijdens Boek 10 2025 werd het tweede deel Wat eens ongeschonden was, gelanceerd bij Godijn Publishing. Speciaal voor de release organiseert de uitgever een blogtour en vandaag is het mijn beurt om mijn recensie met jullie te delen...

Wat eens ongeschonden was is het tweede deel van De Scalda Moorden reeks. Het verhaal speelt zich af in Zeeland en de Westerschelde speelt een belangrijke rol in de reeks. Het verhaal bestaat uit 73 hoofdstukken geschreven vanuit diverse hoofdpersonages maar voornamelijk vanuit Hugo, Ankie, Lodewijk en Jacomina. Het verhaal verspreidt zich over een tijdsbestek van 10 dagen en speelt zich af van maandagochtend tot woensdagavond en gaat van start met een intrigerend eerste hoofdstuk dat ineens heel luguber eindigt en nieuwsgierig maakt naar de rest van het verhaal.

Jos Govaarts en Mark de Groot hebben een filmische schrijfstijl waarvan voor de lezer niet is te achterhalen wie nu wat heeft geschreven? Mysterieus, luguber en spannend. Aan de manier van schrijven is goed te merken dat we met het werk van twee mannen te maken hebben.

'Wat eens ongeschonden was, is permanent beschadigd.'

In Wat eens ongeschonden was maken we kennis met Hugo, Ankie, Jacomina en Lodewijk.

'Het ooit zo vredige dorp aan de rand van alle bedrijvigheid van het industriegebied is zijn onschuld voorgoed verloren.'

Wanneer Adri en zijn achtjarige zoon Hillebrand in de vroege ochtend het Badstrand van Vlissingen afspeuren, veranderd hun vader en zoon uitje onmiddellijk wanneer er voor hun ogen een zwaar verminkt lijk aanspoelt op het verder verlaten populaire strand.

'Het vervelende aan geheimen is dat ze niet geheim willen blijven, ze vinden een manier om zich een weg uit de kuil te graven waarin ze weggestopt waren. Uit het zicht, nooit voor lang, nooit uit de gedachten van degene die hun bestaat probeert te ontkennen.'

Inspecteur Hugo Noot van Recherche Vlissingen wordt samen met zijn team op de zaak gezet. Ze hebben geen enkel idee wie de onbekende man is en of zijn dood een noodlottig ongeval of een misdrijf betreft? Ze hadden hun handen al vol aan het hoofdpijndossier van de verdwenen milieuambtenaar van gemeente Vlissingen - Quirina Madretsma - die na haar vakantieverlof niet is wedergekeerd.

'Terwijl hij dit vertelt, overvalt hem het gevoel dat de zaak en de oplossing zich steeds verder van hem vandaan drijven als een onbereikbare fata morgana in de dorre, lege woestijn van aanwijzingen die als los zand tussen hun vingers door glippen.'

Terwijl het hoogseizoen nog in volle gang is en ze gebukt gaan onder de extreme hitte en beperkte mankracht, doen ze hun uiterste best om de doodsoorzaak en identiteit van het slachtoffer te achterhalen. De zoektocht brengt ze op het spoor van Scalda Green Protection (SGP) een van de grootste chemieconcerns van Nederland. Het bedrijf ligt al geruime tijd onder vuur omdat het er van beschuldigd wordt de volksgezondheid in gevaar te brengen. Omdat ze verdacht worden van illegale lozingen pfas in de Westerschelde.

'Sommige stormen zullen woeden, dat weet hij wel, dat heeft hij in levenden lijve ondervonden. Ze razen met een eigen wil, totdat ze uitgeraasd zijn.'

Er ontketend zich een ware storm wanneer er meer slachtoffers vallen. Kleeft er daadwerkelijk bloed aan hun handen of richten ze hun pijlen in de verkeerde richting? Zoekende naar de ontbrekende schakel, lopen ze steeds verder achter de feiten aan en dreigen ze alle grip te verliezen. Lukt het ze om het motief te achterhalen en een doorbraak in de zaken te krijgen. Of raken ze verstrikt in de onzichtbare hand in het web van leugens en bedrog, die verder reikt dan het heden en ze terugbrengt naar het verleden?

'Liefde kent veel gezichten, komt in veel vermommingen.'

Auteur duo Jos Govaarts en Mark de Groot hebben beiden al meerdere titels op hun naam staan, toch was Wat eens ongeschonden was mijn eerste kennismaking met hun werk. Met hun verhaal deden ze mee met het Boek 10 2025 event van Godijn Publishing. Hun boek was één van de tien manuscripten die al in november tijdens het event werd gelanceerd. Het verhaal gaat rustig van start en slaat plotsklaps om in spanning wanneer er een lugubere vondst gedaan wordt.

Een goed doordacht plot en een actueel onderwerp - de media staat er vol mee milieuvervuiling; pfas in de natuur en in onze voeding vormen in gevaarlijke dreiging voor de volksgezondheid - maken van Wat eens ongeschonden was een hedendaags verhaal. Mysterieuze en intrigerende verhaallijnen die vragen om een opperste concentratie van de lezer, want als je even niet oplet en je aandacht niet bij het verhaal houdt, dan mis je belangrijke informatie. Het verhaal kent een scala aan personages en ontwikkelingen, met heel veel lijntjes die alle kanten opvliegen, waardoor het soms een klein beetje onsamenhangend en ingewikkeld over kan komen. Langzaam komen er antwoorden op de vele vragen die opkomende tijdens het lezen. Wie is het onbekende slachtoffer? Wat is er met de milieuambtenaar gebeurd? Wat hebben de verschillende verhaallijnen met elkaar te maken? Subtiele humor door het verhaal heen, onheilspellende dreiging, onderhuidse spanningen, gruwelijke en schrijnende gebeurtenissen en heftige onthullingen die via verrassende en shockterende twists aan het licht komen, maakt van Wat een ongeschonden was een spannende, actuele en boeiende thriller met een interessante insteek, die heel filmisch geschreven is.

Politiethrillers ik ben er gek op. Ook deze heeft weer een interessant rechercheursteam aan boord met boeiende karakters. Inspecteur Hugo Noot is is werkzaam bij de recherche in Vlissingen. Hij is samen met zijn vriendin Annemieke en heeft een tweelingbroer Harold die een geestelijke beperking heeft, hij woont begeleid in het zorgcentrum. Hugo’s eerste dag na de vakantie gaat gelijk druk van start wanneer er een lijk aanspoelt op het populairste strand van Vlissingen. Met zijn team bestaande uit de doorgewinterde politievrouw rechercheur Ankie Verhagen, vrouw van Corneel en moeder van Lucas en Bregje. Ankie heeft een zware tijd achter de rug en dat maakt haar kwetsbaar, ze probeert haar werkzaamheden weer op te pakken. Ze staat bekend om haar kalme, beheerste eigenschappen en daarnaast is ze ontzettend scherp. Robert Smits en Tobias Dieleman en de jonge fanatieke agent die het team komt versterken Prosper Camoen. Politiecommissaris Herbert van Lanne en Patholoog anatoom Jan de Vries, de beste vriend van Hugo. Jacomina Tolhoek, de directrice van chemieconcern SGP, een harde dame, een echte koele kikker. Milieu-nazi Quirina Madretsma, de verdwenen milieuambtenaar van de gemeente Vlissingen en haar oom Roy en tante Iriana. Milieuactivist Lodewijk Asbergen, leider en de stem en het geweten van milieufederatie Red Zeeland (RZ) en zijn assistent Timo Verhaak.

Met Wat eens ongeschonden was hebben Jos Govaarts en Mark de Groot een boeiende, mysterieuze en actuele thriller met een interessante insteek neergezet. Het tweede deel van De Scalda Moorden reeks, dat prima als standalone te lezen is. Een verhaal met een goed doordacht plot en intrigerende verhaallijnen die rustig van start gaat en omslaat bij de gruwelijke ontdekking van een verminkt lichaam. Een politiethriller die vraagt om de aandacht van de lezer, want met een scala aan personages, ontwikkelingen en lijntjes die alle kanten opschieten, mag je concentratie geen moment verslappen. Vijandigheid, strijdlust, wraak en vergelding in het heden en het verleden. Subtiele humor, onheilspellende dreiging en onderhuidse spanningen, gruwelijke en schrijnende gebeurtenissen en heftige onthullingen die via verrassende en shockerende twists aan het licht komen. Met een kleurrijk rechercheursteam en boeiende karakters. Langzaam zullen alle antwoorden op de vele vragen beantwoord worden. Boeiend, pakkend en intrigerend.

'Wat eens ongeschonden was, boeiende, mysterieuze en actuele thriller met interessante insteek. Tweede deel van De Scalda Moorden reeks. Lukt het Hugo en zijn team om een doorbraak te ontketenen en de lijntjes te verbinden of raken ze verstrikt in de onzichtbare hand in het web van leugens en bedrog?'

★★★1/2

Meer recensies van Boekverslaafde