Meeslepende, schrijnende, broeiende psychologische thriller vol onderhuidse spanning

Boekverslaafde 27 september 2025
In augustus verscheen de psychologische thriller Haar huishoudster van de Britse Samantha Hayes bij uitgeverij LS.

Recent heb ik het audioboek met veel plezier geluisterd. Vroeger las ik vaker van buitenlandse auteurs maar gaf ik altijd al de voorkeur aan boeken van Nederlandse en Vlaamse bodem. Sinds ik recent de boeken van Freida McFadden heb gelezen heb ben ik echter groot fan geworden en aangezien ik door haar boeken heen was, werd ik nieuwsgierig naar deze.
Ik was in de veronderstelling dat Haar huishoudster veel overeenkomsten zou hebben met De hulp van Freida en ondanks dat hun schrijfstijlen overeenkomsten hebben, is het toch een totaal ander verhaal geworden.

Ondanks dat Hayes al meerdere boeken op haar naam heeft staan, was dit mijn eerste kennismaking met haar werk.

Samantha heeft een filmische schrijfstijl die spannend is. Het verhaal krijgt je in zijn greep waardoor je niet meer kunt stoppen met lezen.

Het audioboek is voorgelezen door Skye Grant.

'Ik vertelde haar dat ik de huishoudster was, en waarom zou ze me niet geloven?'

Na een afschuwelijke brand die hun hele huis in puin heeft gelegd, hebben Gina en haar jonge gezin niets meer. Gelukkig is haar beste vriendin van vroeger - Annie - zo lief om haar pas verbouwde luxueuze woning tijdelijk te beschikking te stellen aan Gina en haar man Matt en hun peuter Tommy en baby Gracie. Annie is zelf op safari dus ze hebben alle rust en ruimte.

Het huis brengt haar terug naar vroeger - naar een tijd die ze mijlenver achter zich wilde laten. Gina en Annie maakten iets heftigs mee in hun pubertijd. Ze vormden samen met Laura en Sara de vriendinnengroep GALS, totdat Sara op een dag spoorloos verdween en hun levens voor altijd veranderden. Waar is Sara gebleven en wat is er met haar gebeurd?

Terwijl Gina en Matt hun best doen om de afgebrande woning weer in bewoonbare staat te krijgen - naast het draaiende houden van hun drukke gezin en de dagelijkse beslommeringen met twee kleine kinderen - hadden ze niet kunnen voorzien dat hun wereld na de ontmoeting met de opdringerige huishoudster van Annie - Mary - compleet ontwricht zo zou raken. Waren ze maar nooit op het aanbod van Annie in gegaan.

'En wanneer ik het vind, zal ze dan op tijd doorhebben dat ze in groot gevaar is? Of ben ik degene die moet rennen voor mijn leven?'

Een meeslepend, schrijnend en broeiend verhaal vol onderhuidse spanning met boeiende verhaallijnen geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Gina en Mary, dat zich afspeelt in het heden en het verleden.
Vol onderhuidse spanning en twist waarvan ik al snel doorkreeg in welke hoek het gezocht moest worden maar dan toch nét iets anders in elkaar zat dan ik dacht. Goed uitgewerkte karakters en een interessante onderlinge dynamiek. Hierdoor ontstaat er een rollercoaster en ontvouwt zich een pageturner. Wat is er gebeurd? Wat wordt er zo angstvallig verborgen gehouden? Je moet en zal het weten.
Hayes weet heftige schrijnende thematiek te verweven met haar thriller.

'Haar huishoudster, meeslepende, schrijnende, broeiende psychologische thriller vol onderhuidse spanning. Wie kan Gina nog vertrouwen in de rollercoaster van rariteiten die haar leven verworden is? Aanrader!'

Meer recensies van Boekverslaafde

In Omerta duikt de Oostendse priester Gilles Perrier in het 'verdwenen' dossier over de Brugse priester Lodewijk Van Haeke en ontdekt dat hij veel meer was dan een guitige kapelaan.

De Franse antropologe Valerie Moret vertrekt naar Benin om zich te verdiepen in de voodoocultuur en raakt in de ban van een professor. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een meeslepend verhaal voor tieners over de zoektocht naar wie je echt bent en naar wie je vriend is onderweg. 'Spannend. Grappig. Ontroerend.' – Proeflezers over Keerpunt