Een boek dat je triggert om door te lezen

bookdiarybyrachel 06 november 2025
Tussen de zomers- De geruite meisjes deel 2-Alexa Hennig von Lange

Omschrijving:

Het tweede deel van de Heimkehr-trilogie, geïnspireerd op de herinneringen van Alexa Hennig von Langes grootmoeder. Zomer 1939: Klara trouwt met Gustav, en ook al is het maar een klein feest, iedereen heeft het gevoel dat dit het begin is van iets groots. Ze vestigen zich in een huisje naast het vrouweneducatiecentrum dat Klara runt voor de nationaalsocialisten. Het Joodse meisje Tolla, dat Klara jarenlang heeft verborgen, kan met een kindertransport naar een veilig land. Overal is te voelen dat dit de laatste zomer voor de oorlog zal zijn. Het duurt dan ook niet lang voor Gustav wordt opgeroepen… Klara, inmiddels zwanger, moet tussen schuld en verantwoordelijkheid alleen haar weg zien te vinden door het Derde Rijk.

Mijn recensie:

De voorkant laten de hoofdpersonages zien van het boek Klara en Gustav. In dit boek wordt het verhaal verteld over hun getrouwde leven en hun leven met hun kleine kinderen in de oorlog.

Dit deel gaat over Klara en Gustav die in de Tweede Wereldoorlog trouwen en samen een nieuw leven opbouwen. Ze krijgen samen 3 kinderen en Gustav wordt in de Tweede Wereldoorlog opgeroepen voor het leger. Klara probeert zo goed mogelijk haar leven op te bouwen samen met haar kinderen en haar werk in het Kindertehuis op te pakken.
Als Klara op haar oude dag komt te overlijden en haar kleindochter haar huis samen met haar moeder op gaat ruimen komt ze erachter dat haar oma haar levensverhaal heeft ingesproken op cassettebandjes, samen met haar moeder gaat ze dit afluisteren en komt ze erachter dat erachter dat haar grootmoeder voor Tolla een joods meisje heeft gezorgd. Echter willen ze weten hoe het is afgelopen met Tolla en dat is op het einde duidelijk maar wel met een open einde.

Deel 1 was al super mooi en goed volgbaar maar dit boek maakt mij nog nieuwsgieriger hoe het echt is afgelopen met Tolla. Ook of Tolla Clara en Gustav naar de oorlog nog heeft gezien en hoe ze reageerde.
Ik heb wederom een mooi en duidelijk beeld gekregen van het leven in de Tweede Wereldoorlog.

De verhaallijn is goed leesbaar en volgbaar (vooral het heden en verleden), De hoofdstukken waren in de Tweede Wereldoorlog hoofdstukken wel langer dan het heden en het lettertype is goed leesbaar.

Ik geef dit boek 5 boeksterren!

Schrijfster: Alexa Hennig von Lange
Uitgeverij: AW Bruna
Bladzijden: 368 pagina’s
Genre: Tweede Wereldoorlog

Meer recensies van bookdiarybyrachel

Dé grote hit uit Frankrijk en de start van een serie met een duale tijdlijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.