Prachtige natuur, weinig spanning

Bregje 22 februari 2022
Het lied van de nachtvogels gaat over Cadie Kessler. Het wisselt tussen hoofdstukken over de jeugd van Cadie (25 jaar geleden) en het heden. In haar jeugd leeft Cadie in prachtige bossen in New Hampshire. Ze maakt daar een raadselachtige verdwijning mee. Een traumatische gebeurtenis die ze een groot deel van haar leven meedraagt. In het heden is Cadie aan het strijden tegen een kever die dennenbomen aantast waardoor gemakkelijk bosbranden kunnen ontstaan.

Het lied van de nachtvogels heeft een heel aantrekkelijke kaft. Ik zou het dan ook zo oppakken in de winkel. De achterflap tekst gaf mij de indruk dat dit een spannend verhaal is. Een pageturner met de nodige intrige, liefde en veel natuur. Vooral de natuur komt wel terug in de hoofdstukken over het verleden van Cadie. De bossen en het meer zijn prachtig omschreven. Je leeft mee met haar en ziet de omgeving levendig voor je als Cadie door de bossen struint met haar vriendinnetje.

Dat is meteen ook het enige positieve van dit boek. Op de achterflap lezen we: "Een roman die je niet weg kunt leggen: urgent, spannend, met een intens meeslepende setting, maar ook een prachtig verhaal over liefde, vriendschap en familie, en hoe de menselijke natuur botst met moeder natuur." Hier klopt wat mij betreft niet veel van. Ik had juist veel moeite om het boek weer op te pakken en uit te lezen. Het is helemaal niet spannend maar juist vrij traag. Liefde, vriendschap en familie: het zit er wel in, maar komt niet heel goed uit de verf. Dit thema had veel beter uitgewerkt kunnen worden. We weten eigenlijk maar weinig van de ouders van Cadie. Kennen ze hun eigen dochter wel? Weten ze met welk probleem ze al jaren loopt?

De hoofdstukken zijn afwisselend in "die zomer" en het heden. Ik kan me in sommige boeken ergeren aan het terugspringen naar het verleden. Je zit dan net lekker in een verhaal en moet dan wisselen naar een hele andere setting. Bij dit boek had ik daar geen last van. De overgang gaat heel soepel. Dit komt ook wel omdat het dus niet spannend is, dus je wordt niet uit een verhaal getrokken, want je zat er toch al niet in...

Ik heb getwijfeld tussen 2 of 3 sterren. De prachtige omschrijvingen van de natuur en het leven van Cadie in "die zomer" hebben de doorslag gegeven naar 3 sterren.

Meer recensies van Bregje