Als de nacht valt

Brentvanlooy 25 oktober 2023
In de donkere schijn van de samenleving, waar niemand ooit komt, bevond er zich een opgesloten jongerengroep. Ze kwamen erachter dat ze alleen gelaten zijn door de buitenwereld. Er ontstond net een nieuw gruwelijk virus dat ons doet denken aan het coronavirus. Het is de taak van de jongeren om zo snel mogelijk te ontsnappen uit de jeugdinstelling. Dit boek is uitgebracht op 25 januari 2022 door de uitgeverij Harpercollins.
Het verhaal doet ons denken aan de coronapandemie. Iedereen moet thuis blijven en men is bang om besmet te worden. Ik raad je af om dit boek te lezen als je een trauma hebt aan het coronavirus. De jongeren die in de jeugdinstelling werden gezet uit voorzorg voor de maatschappij kwamen er al snel achter dat iedereen hun verlaten had. Iemand van hun werd besmet en er heerste paniek. De jongeren werden aanbevolen om te blijven. Gaan de jongeren een oplossing vinden of zal het virus hun versmachten?
Het boek bouwde gestaag naar de climax, maar die veel tegen. Er was een open einde waar ik geen voorstander van ben maar ik snap de auteur want het is anderzijds wel heel toepasselijk want we wisten ook niet of het coronavirus nog zou stoppen. De rustige opbouw zorgde voor veel verhalen en gebeurtenissen al vond ik het nogal simpel. Ik miste extreme gebeurtenissen, wat ik toch wel had verwacht in een thriller.
De actuele thriller van Marieke Nijkamp doet ons duiden op de actualiteit. Nijkamp neemt deel uit van de We Need Diverse Books dat is een organisatie die ervoor zorgt dat kinderen hun verhalen kunnen terugvinden. Nijkamp is bekend voor haar prachtige romantische boeken. Ze schrijft af en toe ook thrillers waarvan dit boek een exemplaar is.
De protagonisten waren Logan, Grace en Emerson. Ze waren een duidelijk voorbeeld van een round character. De personages kunnen we linken aan het begin linken aan elkaar omdat ze heel onzeker zijn en niet in hun eigen geloven. Grace werd gedwongen tot het leider spelen van de jongerengroep en ze verlegde zo haar grenzen. Logan zal in contact moeten komen met andere jongeren en zal dit ook doen. Ze vertrouwde haar zus erg hard en ze zijn moeten scheiden. Emerson had de meest droevige jeugd van allemaal. Ze is erg bang omdat ze er terechtkomt nadat haar ouders haar niet meer wouden. Ze gelooft erg fel en zo zullen we haar ook zien evalueren doorheen het verhaal. Op de achtergrond waren het vooral de bewakers en andere jongeren waar we af en toe informatie over krijgen.
De diversiteit van de personages wordt duidelijk weergegeven zoals de auteur ook probeerde aan te tonen. Het is soms moeilijk om alles bij te houden, omdat er zoveel wordt verteld waardoor het moeilijker en moeilijker wordt om te kunnen blijven volgen. De jongeren hebben allemaal een andere mening dus daarom kan het wel handig zijn. Verschillende karaktereigenschappen worden weergegeven waardoor de kans groot is dat je jezelf kan vergelijken met een personage.

De schrijfstijl was duidelijk en simpel om te volgen. Als lezer heb je het gevoel dat je door het boek vliegt.
Het is zeker geen slecht boek maar dit boek zal zeker niet in mijn top drie komen. Zelf lees ik graag thrillers en een actuele thriller, maar bij dit boek bleef ik nog op mijn honger zitten. Ik geef het een nipt voldoende.

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.