Advertentie

‘Geloof je ogen’ neemt je mee op een spannende reis zonder ook maar één vin te hoeven verroeren. Het dwingt je tot het puntje van je stoel tot 396 pagina’s later het ingenieuze einde tevoorschijn komt. Leven in je eigen, afgesloten wereld en vertrouwen op je instinct gaan niet altijd hand in hand. Is het dan mogelijk realiteit en imaginatie van elkaar gescheiden te houden?

Linwood Barclay was jarenlang journalist alvorens hij de smaak van het schrijven te pakken kreeg. Hij startte met een kleine mysterieserie maar verkreeg pas echt erkenning bij het publiek na het lanceren van zijn eerste literaire thriller ‘Geen tijd voor afscheid’. Geloof je ogen is ondertussen de zesde Barclay thriller en misstaat zeker niet in zijn rijtje successen. Hoewel hij het levenslicht zag in Amerika woont hij al sinds zijn kindertijd in Canada, waar hij en zijn vrouw zich tot op heden situeren.

Het boek brengt de donkere kant van onze internetmaatschappij aan het licht. Met google-Street view wordt (persoonlijke) geografische informatie verspreidt en gedeeld met één enkele muisklik. Het blijkt onmogelijk onder de radar te blijven.
Wat als er iemand nu toevallig iets zou zien dat niet voor zijn ogen bestemd was?

Thomas Killbride is een 35-jarige schizofreen die zelden zijn ouderlijk huis in Albany verlaat. Thomas heeft een obsessie met kaarten. Hoewel hij nooit verder kwam dan hun gevel kent hij elke uithoek van de wereld. Dagenlang surft hij op Whril360, dit is zijn ‘’werk’’, geen enkele straat of stad blijft onbekend. Hij stelt zich ten dienste van de CIA waarvoor hij in geheim verband kaarten kan voorzien als ooit alle online plattegronden zouden verdwijnen. Sinds hun vader onverwacht overleed trekt Ray, Thomas’ broer, bij hem in. Thomas is erg op Ray aangewezen, hij is namelijk zijn enige connectie met de buitenwereld. Ray kiest er aanvankelijk voor zijn ogen te sluiten voor wat hij niet wil zien tot op een dag Thomas’ blik valt op een weerspiegeling van een raam waar een vrouw verstikt lijkt te worden. Onverwachts maken de broers Killbride deel uit van een dodelijk complot met slechts één, dubieuze getuige: Thomas.

Het ijzingwekkende complot wordt langzaamaan ontrafelt in een opeenvolging van onbeantwoorde vragen, verboden onderzoek en geheimen. Het boek zet de lezer voortdurend op het verkeerde been want het maakt gebruik van twee verhaallijnen die naarmate je verder leest steeds meer naar elkaar toetrekken. Wie aandachtig leest kan al enige aanwezigheid van het tweede subplot in het oorspronkelijke hoofdplot opmerken. De afwisseling van vertelperspectief maakt het lezen boeiend. Er is een soort van snijdende spanning telkens je een bladzijde omslaat, deze spanning wordt onderdrukt door een vleugje humor. Als niet-thrillerfan was dit boek dan ook de ideale combinatie.

Barclay gebruikte enkele elementen uit de film Rain Man als basis voor zijn thriller. De personages worden realistisch voorgesteld en ontwikkelt. Het boek gaat niet louter om het moordlustige complot maar toont eveneens de kwetsbaarheid van de broers. Ray is bereid zijn hand uit te steken naar Thomas, hij wil hem begrijpen. Thomas twijfelt maar grijpt vinger per vinger toch naar de hand van zijn broer en houdt ze steeds steviger vast. Hoe moeilijk het samenleven en interacteren met een psychisch patiënt ook is overwint hoop, liefde en vertrouwen in elkaar deze obstakels.

Zeker en vast een aanrader dit boek.
Volgens Stehpen King is ‘Geloof je ogen de beste Barclay tot nu toe.” dat spreekt voor zich.


Reacties op: 'Geloof je ogen'- Linwood Barclay

109
Geloof je ogen - Linwood Barclay
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 12,50 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker