Een ongelooflijke gerechtelijke dwaling

24 februari 2015
Recentelijk heb ik in één adem de filmeditie van het boek "Lucia de B., levenslang en TBS" van Lucia de Berk gelezen. Het is geen pennenvrucht die zich leent voor een serieuze recensie. Wat een indrukwekkend verhaal heeft zij aan het papier toevertrouwd! Op menselijke en zeer beheerste wijze beschrijft Lucia de verschrikkelijke periode van haar arrestatie in 2001 tot en met haar veroordeling in tweede aanleg door het Gerechtshof in 2004. Zoals bekend wordt de zaak in 2008 heropend en dan is in 2010 de conclusie dat sprake was van een gerechtelijke dwaling. Surrealistisch (ik zeg het bewust héél eufemistisch) zoals de verhoormethoden van de recherche zijn, de weerzinwekkende machtswellust van diverse piewies (medewerkers van penitentiaire inrichtingen) en de tunnelvisie van het OM die door Rechtbank en Gerechtshof wordt overgenomen.

Het is een waargebeurde thriller over hoe iemand totaal vermalen is in ons justitiële systeem. Ik heb het boek soms met tranen van woede en dan weer ontroering gelezen, en heb veel bewondering voor de wijze waarop Lucia na alle ellende toch op de been is gebleven, zoals uit haar uiterst beschaafde media-optredens na de uiteindelijke vrijspraak bleek.

Maarten 't Hart schreef onder de titel "Een hedendaags heksenproces" een prachtig voorwoord. Dit boek is een must voor elke thrillerlezer!

De verfilming van het boek met een indrukwekkende hoofdrol van Ariane Schluter is overigens de moeite van het kijken meer dan waard.

Meer recensies van