Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Charles Auteur

Sinds een paar jaar lees ik de jaarlijkse verzamelbundel van fantastische korte verhalen 'Ganymedes'. De bundel heeft een lange en complexe geschiedenis. Sinds 2013 wordt de bundel verzorgd door de Stichting Fantastische Vertellingen (onder bezielende leiding van Remco Meisner) en is de uitgave een structurele vindplaats voor het fantastische korte verhaal. Dit jaar lezen wij Ganymedes-22.
Disclaimer: de afgelopen jaren heeft er een enkele keer ook een verhaal van mij in gestaan - ook in deze nummer 22 ben ik met één verhaal aanwezig.

Wat mij elk jaar in de bundel aanspreekt is de breedte: Ganymedes pretendeert een staalkaart te zijn, niet een verzameling 'beste verhalen'. De staalkaart is een overzicht van het fantastische verhaal in de breedte die mogelijk is. Verhalen variëren van meer technische sf (waar ik al wat ouderwetse sf-liefhebber mij het best bij voel) tot de horror tot de fantasy en wat verder nog tot het fantastische verhaal zou mogen worden gerekend. Breed, dus.
En eerlijk gezegd: ook in deze versie van 2022 wordt die pretentie van breedte waargemaakt. De ruim 300 (!) pagina's worden gevuld met 26 korte verhalen en poëtische producten van evenzoveel schrijvers. De breedte betekent dat soms verhalen je direct aanspreken, maar vanzelfsprekend ook dat regelmatig thema's buiten je eigen comfortzone liggen. Daarmee zorgt de bundel ook voor een plezierige kennismaking buiten je eigen bubbel die mogelijk je interesseveld verbreedt. In deze tijd van verkokering een nuttige functie! Sommige schrijvers hebben naast een kort verhaal ook romans of andere publicaties in hun aanbod - de bundel is dan een goede kennismaking en mogelijk een aansporing om eens verder te kijken.

De verhalen in Ganymedes-22 zijn 'gewoon' goed geschreven. De ervaren schrijvers in de bundel doen prima wat je van ze verwacht en leveren hun goede kwaliteit, de weinig-schrijvers en soms zelfs debutanten laten hun sterke kanten zien. Al met al: vaardige vertellers, goed gestructureerde verhalen met soms scherpe of hilarische wendingen, boeiende thema's en prikkelende gedachten waardoor verhalen je soms (gewild of ongewild) uitdagen tot nadenken over onze eigen wereld.

Goede eindredactie en keurige verzorging met biografische info van Gepubliceerden maken de uitgave een plezier om te lezen (en de ongeveer 50 cent per verhaal is nauwelijks een drempel).
Meer info is te vinden op https://fantastischevertellingen.nl/index.php?title=Ganymedes

Reacties op: Een sprankelende verzameling fantasie

6
Ganymedes 22 - Remco Meisner Paul van Leeuwenkamp ...
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken