Leef en heb lief!
Allereerst bedank ik Hebban voor het exemplaar wat ik via een winactie heb mogen ontvangen. Na ontvangst van het boek ben ik er gelijk in begonnen en heb het niet meer weg kunnen leggen.
In het boek volgen we het verhaal van Ana Kaminska die tijdens de tweede wereld oorlog haar beroep als vroedvrouw blijft uitoefenen. In Polen bedenkt zij al mogelijkheden om joden uit de getto te beschermen tegen deportatie naar een concentratiekamp.
Samen met Ester ( die zij als baby ter wereld geholpen heeft) gaat zij in het verzet.
Wanneer ze samen in Auschwitz terecht komen, worden ze als vroedvrouw te werk gesteld. Wanneer de blonde baby’s bij hun moeder vandaan gehaald worden. Bedenken ze een plan om het voor kinderen en moeders na de oorlog makkelijker te maken om de weg naar elkaar terug te vinden.
Dit laat duidelijk zien hoe krachtig en vastberaden Ana en Ester zijn om ondanks de verschrikkelijke achtergrond van het kamp en de oorlog te helpen waar ze kunnen.
Anna Stuart slaagt er goed in om een roman neer te zetten in een goede combinatie van historische feiten met een meeslepende vertelstijl. De schrijfstijl is toegankelijk en beeldend waardoor je als lezer voortdurend betrokken blijft.
De vroedvrouw van Auschwitz is een aangrijpend en ontroerend verhaal wat je zeker bijblijft. Een aanrader voor lezers die geïnteresseerd zijn in historische romans met een sterke menselijke kern