Een leven zo ver
Al bij het openslaan van het boek kom ik gelijk een eerste mooie quote tegen die neerkomt op "Niets menselijks is mij vreemd" een uitspraak die tijdens het lezen wel eens naar boven komt bij mij.
'Een leven zo ver' speelt zich af in West-Australië, 1958. Eén moment van onoplettendheid verscheurt de levens van de familie MacBride. De gevolgen zullen hen nooit meer loslaten.
De synopsis kun je vinden op foto 2.
Ondanks dat het merendeel van het verhaal zich zo'n 70 jaar geleden afspeelde zou het met de meeste dillema's die zich voordoen nu niet anders zijn dan in die tijd, behalve dat de straffen minder hoog zijn of gelukkig niet meer bestaan.
Wel blijft de vraag zich te alle tijde afspelen wanneer je een geheim van iemand kan en mag ontfutselen, doorspelen naar derden of hou je voor altijd je mond.
Ethische dilemma's die voer voor roddels en achterklap zijn in het dorp (hoe uitgestrekt ook in dit geval) sijpelen door in het verhaal.
Over het verhaal kan ik niet heel veel vertellen zonder te spoileren want dat gaat je leeservaring absoluut beïnvloeden.
Ik ben zelf van mening dat geheimen die je toevertrouwd zijn niet mag doorvertellen tenzij je iemand er bewust schade mee toebrengt door te verzwijgen.
Vooral leven en laten leven dus hoe zeer het mij ook tegen de borst kan stuiten.
'Een leven zo ver' is een dikke pil die mij in het begin kabbelend voort stuwde door de pagina's maar na een tijdje kwam ik in een stroomversnelling terecht en kon ik niet stoppen met lezen.
'Een leven zo ver' liet mij nadenken over alle ethische kwesties die aan bod kwamen en maakte indruk op me, misschien minder dan ik had verwacht van te voren maar dat is oké.
"Als iets wat je nog weet een herinnering is, hoe noem je dan iets wat je vergeet?
Ik vind dat er een woord voor zou moeten bestaan. Vergeting bijvoorbeeld." Aldus Andy op blz 230
Dit verhaal zal nooit een vergeting worden.
Met dank aan de uitgeverij en Joyce voor het toesturen van het ongecorriceerde vooruitexemplaar en de online leesclub van donderdagavond 5 maart jl.